Банкеръ Daily

Финансов дневник

Състоянието на световните финанси е толкова опасно, колкото и през 2008 г.

Състоянието на световните финанси сега е толкова опасно, колкото и през 2007-2008 година, коментира бившият президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише пред АФП, цитиран от БТА.

"Сега се приема, че масираното свръхзадлъжняване на развитите икономики е било основен фактор за избухване на световната финансова криза през 2007-2008 година", посочва Трише. 

Днес "нарастването на задлъжнялостта - най-вече на частната - в промишлено развитите страни се е забавило, но това забавяне е компенсирано от ускоряването на задлъжнялостта в нововъзникващите пазарни икономики. Именно това прави днес световната финансова система като цяло най-малкото също толкова уязвима, ако не и повече, колкото през 2008 година", допълва финансистът, който от 2003 г. до 2011 г. бе начело на ЕЦБ.

По време на неговото управление европейската финансова институция с централа във Франкфурт бе на първата линия, редом до другите големи световни централни банки от 2007 година, отбелязва АФП. "Истинското начало на финансова криза, която щеше да опустоши света, аз съзрях на 9 август 2007 г. сутринта, когато бяхме изправени пред пълен срив във функционирането на паричния пазар в еврозоната", спомня си Трише.

Редица сигнали вече говореха за нестабилност на ипотечния пазар в САЩ, но през лятото на 2007 г. събитията ускориха ход и станаха първите фалити в САЩ. Критикувани и отляво, и отдясно след държавната помощ на компаниите за ипотечно рефинансирани Fannie Mae и Freddie Mac, американските власти оставиха Lehman Brothers да потъне.

"Според мен американската изпълнителна власт реши, че няма политическата възможност, в този момент, да се намеси с държавни пари. Тогава аз започнах да се готвя за катастрофата", спомня си Трише.

Facebook logo
Бъдете с нас и във