Банкеръ Daily

Финансов дневник

Състезанието за дигитална банка в Сингапур загрява с 21 кандидати за лиценз

Сингапур привлече огромен интерес от страна на технологичните фирми, желаещи да се включат в банковия пейзаж на азиатската островна държава. Страната привлече 21 заявления за дигитални банкови лицензи, като от тях ще бъдат издадени общо пет, съобщава Ройтерс.

Сред кандидатите са някои от най-големите имена в технологичната индустрия - Alibaba Group с филиала си Ant Financial, съвместното предприятие между Singapore Telecommunications и компанията за споделени пътувания Grab, както и консорциум, ръководен от гиганта в гейминг индустрията Razer.

Банковата либерализация в Сингапур е едно от най-значимите събития за финансовата система на страната от две десетилетия насам. Тя се случва малко след тази в Хонконг, където миналата година бяха издадени осем лиценза за онлайн банкиране.

Финансовият регулатор в Сингапур ще издаде два лиценза за дигитално банкиране на дребно и други три за корпоративни финансови услуги. "Те включват фирми за електронна търговия, технологични и телекомуникационни компании, финтех компании (като платформи за публично финансиране и доставчици на платежни услуги) и финансови институции", заяви финансовият регулатор, като добави, че по-голямата част от заявленията са дошли от консорциуми.

Очаква се дигиталните банки да оперират с по-ниски разходи и да предлагат услуги, които се различават от местните играчи, като DBS Group и OCBC.

Компаниите полагат усилия, за да комбинират банковите и технологичните си познания, както и да отговорят на местните лицензионни изисквания, които обикновено са по-строги в сравнение с другите пазари, включително и от тези в Хонконг. Някои, като притежателите на лицензи за банкиране на дребно, например, ще се нуждаят от гаранция за наличието на поне 1.5 млрд. долара основен капитал. Други пък се надяват, че данните на техните клиенти, в съчетание с новата технология, ще им помогнат да получат конкурентно предимство в банковия сектор в Сингапур, обхващащ над 150 финансови институции, които управляват около 2 трилиона долара активи.

"Една от ключовите мотивации за търсенето на лиценз за дигитална банка в Сингапур е по-лесното демонстриране на доказан опит и регионална свързаност спрямо другите регулатори в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), където дигиталните банки ще бъдат достъпни в близко бъдеще", каза Варун Митал, оглавяващ развиващите се пазари на финтех бизнеса в консултантската компания EY.

Сингапур ще обяви победителите през юни, а дигиталните банки ще са готови да започнат операции поетапно от средата на 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във