Банкеръ Daily

Финансов дневник

Със средства от Европейската инвестиционна банка ще бъдат финансирани малки и средни предприятия у нас

Европейската инвестиционна банка и Райфайзен Лизинг България подписаха кредитно споразумение в размер на 30 милиона евро за финансиране на проекти на малки и средни предприятия. Благодарение на заема, Райфайзен Лизинг България ще отговори в по-голяма степен на нуждите на малките и средни фирми - гръбнака на българската икономика.

Очакванията на партньорите по тази сделка са, че от заема ще могат да се възползват повече от 150 фирми, развиващи  дейност в България в секторите земеделие, производство, транспорт и логистика.

За ЕИБ това споразумение доразвива дългогодишното успешно сътрудничество с дъщерните дружества на Райфайзен Банк Интернешънъл в България, датиращо от  2002 г., които са се доказали като силен и надежден партньор в посредническото кредитиране и имат добре развита мрежа от офиси в страната, както и задълбочено познаване на пазара на  малкия и среден бизнес.

По повод партньорството си с българското лизингово дружество, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Васил Худак каза:  

„Подкрепата за малкия и среден бизнес е изключително важна за  развитието на българската икономика. Подобреният достъп до дългосрочно финансиране засилва конкурентноспособността на тези фирми, а те осигуряват 1.5 милиона работни места за български граждани и създават две трети от добавената стойност на икономиката в страната.“

Добромир Добрев, Заместник-председател на УС Райфайзенбанк (България), който отговаря за корпоративното банкиране, капиталовите пазари и лизинговата компания коментира: „Благодарение на доброто сътрудничество с ЕИБ, ще продължим да разширяваме подкрепата си за бизнеса в България. Досега Групата Райфайзен България и ЕИБ са подписали споразумения за банката и лизинговата компания за общо 160 млн. евро. С последната линия от ЕИБ, чрез Райфайзен Лизинг, ще осигурим ново лизингово финансиране в лева и евро за широк кръг от клиенти за закупуване на оборудване, камиони и ремаркета, лекотоварни и леки автомобили, и др.“

 „Райфайзен Лизинг традиционно подпомага малките и средни български фирми в инвестиционната им дейност вече повече от 14 години. Новият кредитен инструмент на ЕИБ ще позволи на клиентите ни да ползват лизингови услуги при  условия, близки до ползваните от конкурентите им в Централна Европа, което освен че ще подкрепи инвестиционните им планове, ще повиши и тяхната конкурентоспособност. ", допълни Добрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във