Банкеръ Daily

Финансов дневник

Със или без мотор - Бюджет 2019 полетя

Проектът за бюджет 2019-а мина без каквито и да било "щети" през парламентарната комисия по бюджет и финанси на 1 ноември.

Следващата година ще е поредната, в която правителството планира да увеличи рекордно разходите си - с над 5.8 млрд. лв., в сравнение с очакваната сума за тази година. Една пета от парите ще отидат за обявеното вече увеличение с 10% на средствата за заплати в бюджетната сфера и на учителските възнаграждения. Повече има и за образование, за здраве и за социални политики.

Така през 2019 г. държавата планира да събере почти 43.9 млрд. лв., или близо 38% от БВП, и да преразпредели малко повече от тази сума - 44.5 млрд. лв. (38.2% от БВП). Затова и бюджет 2019, подобно на предишните няколко години, се планира на дефицит - от 600 млн. лв., или 0.5% от БВП, въпреки че се очаква  ръст на икономиката от 3.7%, а последните три години завършват с излишъци. За сметка на това държавата няма да излиза на международните дългови пазари, а прогнозите са до 2021 г. държавният дълг да се свие до 17.7% от БВП, което е  23.5 млрд. лева.

Основният критик на основния финансов закон на държавата - червеният депутат проф. Румен Гечев, отново скочи трупешката на сметките за догодина. Според него това е "бюджет на безмоторното летене".

Той изрази категорично несъгласие с мнението на финансовия министър Владислав Горанов, че е направил "Бюджет в името на реалността" и с мнението на синдикатите, че това е най-добрият бюджет през последните години. Според Гечев бюджетът не се ангажира с българските инвестиции, нито пък с привличане на такива от чужбина. Бюджет 2019 бил копипейст на тазгодишния, с леко завишени разходи поради по-големия БВП. Според Гечев липсата на ясна цел и на стимулиране на развитието  ще ни остави завинаги на дъното в Европа. При растеж от 3.7% ние ще изостанем значително от Румъния, която е заложила 5.5% ръст за догодина. Проектобюджетът ни не предвиждал нищо за развитие на публично-частното партньорство, докато в Румъния 15% от разходите щели да отидат за това. В северната ни съседка за първото полугодие на тази година постъпили  2.5 млрд. евро инвестиции, което било 30%, а у нас за същото време е регистриран рекорден спад на вложенията от 70% процента. "Чуждестранните  инвеститори пишат слаб (2) на България“, каза Гечев.

Той разкритикува и свиването на държавния дълг до 17% от БВП, както и заложения дефицит за догодина от 0.5 процента. Румънците въобще не се престаравали като нас  и държали бюджетния дефицит малко под разрешения от Брюксел - от 3%, а отпускали дълга до много по-високи нива като дял от брутния продукт.

БСП няма да подкрепи бюджета за догодина, заяви на свой ред  депутатът от БСП Крум Зарков.

"В него липсват реформи, дават се пари "на калпак" и се наливат пари в продънени каци. Бюджетът в този вид има само една цел и тя е да купи политическо време за управляващото мнозинство", посочи той.

Народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев коментира, че бюджетът на държавата е балансиран, защото трябва да се харчи това, което се събира, а не повече. "Това, което виждаме като залегнали параметри за Бюджет 2019 е много амбициозен бюджет, който е стъпил на по-голямата събираемост в сравнение с бюджета за 2018 г., който има 3.7% залегнал ръст на икономиката и съответно 0.5% дефицит", акцентира Бойчев.
По думите му  проектът  за 2019 г. е рекорден и има заложени много политики. "Наистина се надявам това, което виждам като разпределение по политики и министерства, да роди един много голям брутен вътрешен продукт за следващите години", каза още Бойчев. Народният представител от ГЕРБ коментира и икономиката на България, като каза, че тя има реален ръст, но има още какво да се желае от чуждестранните инвестиции.
Той каза, че за това ще помогне административна реформа и намаляване на бюрокрацията, но по думите му това не е лек процес, защото той предполага  промяна в  изключително много закони.
"Мисля, че през 2019 г. точно този процес по отпадането на административната тежест ще е още един фактор, който ще докара чуждестранни инвестиции", подчерта още Бойчев.

Очаква се следващия вторник депутатите да заседават извънредно заради бюджета.

Комисията по бюджет и финанси и Комисията по труда и социалната политика приеха при съвместно гласуване на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. По време на дебатите категорично против параметрите на този бюджет  се обявиха хората от ПГ на "БСП за България". "Проектобюджетът затвърждава най-ниските нива на бедност в ЕС", заяви народният представител Георги Гьоков. Според опозицията проектозаконът за бюджета на ДОО "стимулира миграционните процеси" и от "отдалечава България от Европа". В изказването си Гьоков още веднъж припомни, че БСП предлага свой алтернативен бюджет на ДОО, в който ще изрази становище за това откъде трябва да дойдат повече пари, както и накъде да се пренасочат. От ДПС пък се обявиха против увеличаването на максималния осигурителен доход. "Похвално е това, което се прилага по отношение на приходите в проектобюджета за 2019 година", смята депутатът от партията и председател на социалната комисия д-р Хасан Адемов. Той подчерта, че от групата ми също ще правят свои предложения между двете четения на законопроекта. На дискусията присъстваха и някои неправителствени организации. От КНСБ и КТ "Подкрепа" изразиха принципна подкрепа за бюджета на ДОО, но изтъкнаха и някои свои възражения. Против параметрите на бюджета се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. "АИКБ не подкрепя бюджета на ДОО, защото в него има грешни политики, които насърчават да се чака от държавата наготово", подчерта председателят на УС на организацията Васил Велев. Бюджетът беше разкритикуван и от пенсионерската организация, откъдето определиха предвиденото от 1 юли 2019 г. увеличението на пенсиите с 5.7%  като "козметична промяна". Несъгласие с бюджета на ДОО за следващата година изразиха и от Българската търговско-промишлена палата, което бе свързано с увеличаването на максималния осигурителен доход и на минималната работна заплата, което според тях е "изцяло политическо решение".

Facebook logo
Бъдете с нас и във