Банкеръ Daily

Финансов дневник

СУПТО до 31 декември, въпреки договорката на Борисов с ресторантьорите

Удължаване на срока, в който ползвателите на софтуер за управление на продажбите (СУПТО) да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба Н-18 до края на 2020 г., се предлага в проект за изменение и допълнение на нормативния акт, публикуван за обществено обсъждане в сайта на Министерството на финансите, съобщи Националната агенция за приходите

В началото на годината след обществено недоволство финансовият министър Владислав Горанов отложи с 6 месеца приемането на промените в наредбата, които по принцип трябваше да влязат в сила на 31 януари тази година. Всъщност премиерът Борисов нареди на финансовия министър промените в Наредба Н-18 на НАП за касовите апарати да не влизат, докато не получат одобрение на засегнатите браншове.

При последната среща на министър-председателя с ресторантьорския бранш през месец май бе договорено 9% ДДС за услугите им, както и промените в наредбата да влязат в сила на 31 март 2021 г. Очевидно обаче сега се стига до нов срок - 31 декември 2020 година.

Множество други изменения ще бъдат направени в наредбата в резултат на интензивни дискусии между екипите на Министерството на финансите, НАП и работодателски, браншови и професионални организации, като например дефиницията за СУПТО, облекчаване на изискванията към медицинските софтуери, т.нар. ERP системи, както и софтуерите, използвани в туризма; удължаване на срока на блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност до 72 часа, прецизиране на отговорността на ползватели и разработчици на СУПТО в случаите на открити несъответствия, облекчаване на правилата за връзка на софтуера с фискално устройство и реквизитите на фискалните бонове и други, заявяват от приходната агенция във вторник (23 юни).

„Диалогът с бизнеса в последните месеци беше конструктивен. Продължаваме дискусиите в рамките на общественото обсъждане. Предвидили сме множество промени, които да облекчат правилата за търговците, но да запазят философията на наредбата да ограничава сивата икономика в интерес на цялото общество“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във