Банкеръ Daily

Финансов дневник

Съживяват блокирания проект за Европейски банков съюз

Брексит и пандемията от коронавирус засилиха необходимостта от укрепване на основите на единната европейска валута, заяви президентът на Еврогрупата - съветът на финансовите министри от еврозоната. Очаква се тази седмица финансовите министри и централните банкери от валутния блок да се опитат да съживят отдавна блокирания проект за Европейския банков съюз, съобщава "Файненшъл таймс". 

Председателят на Еврогрупата и финансов министър на Ирландия Паскал Донахоу обяви, че иска да засили работата в четири ключови области. На първо място той поставя завършването на спорния общоевропейски механизъм за гарантиране на депозитите в банките. Възможно е този въпрос да залегне в дневния ред на заседанието на Еврогрупата, което ще се проведе идния петък (11 декември).

Пакетът ще включва също подобряване на рамката за управление на кризи в еврозоната, както и мерки, свързани с дейността на банките по изкупуване на правителствен дълг в собствените им държави. Амбицията на Паскал Донахоу е до средата на 2021 г. да има подробен пакет от реформи за завършването на банковия съюз.

"В Еврогрупата има желание да поемем отговорност и да разгледаме как можем да задълбочим основите на еврото и да задълбочим икономическата архитектура на еврото. Брексит напомня, че еврозоната и ЕС се нуждаят от устойчиви източници на заетост и растеж на доходите", обобщи Паскал Донахоу.

Както "Банкеръ" съобщи, миналата седмица финансовите министри на еврозоната договориха дълго планираната реформа на Европейския механизъм за стабилност. Споразумението бе подписано на проведеното на 30 ноември виртуално съвещание на Еврогрупата, с което бе сложен край на продължаващите от края на миналата година усилия за подсилване на спасителния фонд на еврорегиона, който може да отпуска спешни заеми в размер на общо 500 млрд. евро на страните членки на блока. 

Още в началото на септември Берлин сложи на масата и искането си ускоряване на затлачените реформи в Банковия съюз. Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че министрите на финансите на ЕС трябва да ускорят застоялите преговори за банкови реформи, както и че всички страни трябва да се раздвижат, за да се постигне компромис.

Още през ноември 2019 г. социалдемократът даде да се разбере, че Германия може да направи ключова отстъпка при реформите в Европейския банков съюз. Шолц иска Берлин да подкрепи създаването на единен механизъм за гарантиране на влоговете в рамките на Банковия съюз. Ще рече -  всички страни членки да подкрепят финансово защитата на депозитите при фалит на банка.  

Европейска схема за застраховане на депозитите в банките от еврозоната бе предложена още през 2015 г. Тя е част от по-широкия обхват от мерки за задълбочаване на икономическия и паричен съюз, но все още е в процес на оформяне заради дискусии, препирни и липса на консенсус. Засега е налице единствено системата от национални схеми за гарантиране на депозити до 100 000 евро, регулирана от Директива 2014/49 на Европейския съюз. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във