Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Съживява се кредитирането в селскостопанския бранш

За по-малко от месец "Пощенска банка" е отпуснала кредити в размер на 1 млн. лева за българските земеделски фирми. Заемите са по линия на новото споразумение между "Пощенска банка" и "Българската банка за развитие" (ББР), което беше подписано през април. В рамките на партньорството банката предлага оборотни и инвестиционни кредити при лихвени нива до 5.75% и без такса за управление по кредита за селскостопанските производители.

"Една от основните цели на "Пощенска банка" е да бъде партньор на земеделците в България и по този начин да спомогне за подобрение на бизнес резултатите им. Нашето желание е през 2014 г. да увеличим финансирането и на други основни земеделски сектори като зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството", заяви Ангел Матеев, началник управление "Банкиране малък бизнес" в "Пощенска банка".

"Пощенска банка" е сред финансовите институции, които традиционно подкрепят българския агро бизнес. Близо 90% от отпуснатите от банката кредити за селското стопанство през 2013 г. са насочени към отрасъла на растениевъдството. Около 70% от отпуснатите за същия период кредити в селското стопанство са били предназначени за оборотни средства, а останалите 30% за покупка на земя и техника.

Според последната прогноза на Националния статистически институт брутната добавена стойност в селското стопанство през 2013 г. възлиза на 2 858.1 млн. лв., като се наблюдава увеличение на обемите произведена продукция с близо 20 на сто. Това очертава тенденция на увеличаване на обема на произведената селскостопанска продукция въпреки пазарния (ценови) натиск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във