Банкеръ Daily

Финансов дневник

Съдът спря производството по обявяване в несъстоятелност на КТБ

S 250 74f701e9 b7bc 41f1 84fd 5845c89818ce
S 250 2173799f 8658 4db6 9561 4bba6445692f
S 250 836a7338 04f3 420d a657 cc08e2b44722

Софийският градски съд спря производството по обявяване в несъстоятелност на КТБ до приключването на делото пред Върховния административен съд /ВАС/ за отнемане на лиценза на банката.

Съдебно заседание по същество нямаше.

Страните в процеса - квесторите на КТБ, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ - бяха уведомени, че производството се спира временно заради жалбите във Върховния административен съд срещу отнетия лиценз на банката.

Миналата сряда СГС бе уведомен, че във ВАС е постъпила жалба от "Бромак" ЕООД и от вложителя Орлин Кунев срещу акта на БНБ. "Бромак" е 100% собственост на Цветан Василев и притежава над 57% от акциите на КТБ.

Както "Банкеръ" писа още тогава, подаването на тези жалби спира по закон производството по търговското дело в СГС, образувано по искане на БНБ за откриване производство по несъстоятелност на КТБ, до приключване на административноправния спор във ВАС.

В жалбите са посочени груби нарушения от БНБ и назначените от нея квестори на повече от 30 разпоредби, правила и процедури, предвидени в над 10 нормативни акта - Директиви/Регламенти на ЕС, Закони, Наредби, МСС и други.

Забавянето на съдебните процедури няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица.

"Разпоредбата на чл.11 ал.6 на Закона за банковата несъстоятелност е императивна и съдът нямаше друг избор, освен да спре производството по несъстоятелност на КТБ", коментира пред журналисти адвокат Менко Менков, представляващ дружеството „Бромак” ЕООД.

„Оплакванията ни са множество. Повече от две седмици екип от повече от 20 адвокати денонощно е работил по обжалването на отнемането на лиценза на КТБ. В оплакванията ние твърдим не само че тази банка не е била за затваряне, ами че е в едно изключително добро финансово състояние към дата 20 юни 2014 г. ", обясни адвокатът.

„От тук нататък спорът основно ще се пренесе във Върховния административен съд (ВАС), където ние своевременно сме депозирали жалба - дружеството „Бромак” ЕООД, което е мажоритарен собственик на акции КТБ. Във ВАС има депозирани десетки жалби срещу БНБ за отнемането на лиценза на КТБ", каза Менков.

Менков обясни, че подадените жалби са подадени освен от акционери и от вложители в банката. „Вложителите не спират да търсят контакти с нас”, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във