Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СЪДЪТ ОТСТРАНИ ОБВИНИТЕЛЯ ПО ДЕЛОТО ЗА КАПИТАЛБАНК

Наказателният процес срещу бившите собственици и шефове на фалиралата КАПИТАЛБАНК е може би едно от най-атрактивните дела, водени някога срещу банкери. Още повече че всички заседания са съпътствани от екзотичните изказвания и претенции на един от подсъдимите - Ангел Първанов. През последните две години от съществуването на банката - от началото на 1995 г. до края на 1997 г., Първанов бе неин едноличен собственик.
В хода на делото Софийският градски съд взема решения, които - поне до момента, не са честа практика в правораздаването по банковите дела. Например на 20 юни 2006 г., малко неочаквано, СГС отстрани, или както казват правистите отведе, градския прокурор Христо Граматиков от процеса. Той вече няма да може да защитава тезата на обвиненията не само срещу Ангел Първанов, но и срещу останалите подсъдими - съдружника на Първанов в банката - Красимир Стойчев, и бившите й изпълнителни директори Александър Леков и Валентина Манолова. Всички те са обвинени по чл. 219 от Наказателния кодекс в умишлена безстопанственост при предоставянето на заеми, които впоследствие не са били погасени и по този начин са станали причина за фалита на КАПИТАЛБАНК.
От Първанов например се търси отговорност за това, че в съучастие с други служители на банката е отпуснал няколко кредита на обща стойност 13.7 млн. щ. долара, голяма част от които не са погасени. Особено впечатляващи са заемите, предоставени през 1995 г. на фирма Трон ЕООД - 5 млн. щ. долара, и на Нюз Холдинг - 4.7 млн. щ. долара, които по това време са притежание на Красимир Стойчев. Той и Първанов пък бяха собственици на КАПИТАЛБАНК до 1995 година. Така че отпуснатите на фирмите на Стойчев кредити - по силата на тогава действащия Закон за банките и кредитното дело (ЗБКД), се квалифицират като големи и вътрешни. Прокуратурата твърди, че те са отпуснати в нарушение на ЗБКД и с предоставянето им обвиняемият Първанов е нанесъл на банката щети за 11.5 млн. нови лева.
Отстраняването на прокурора Граматиков е по искане на адвокатите на Първанов. Аргументите им са, че градският прокурор е на пряко подчинение на ръководителя на отдел Следствен във Върховна касационна прокуратура Цеко Йорданов, който пък е оказвал нерегламентиран натиск на Ангел Първанов. В какво се е изразявал този натиск - заплахи, психически тормоз, плесници или други незаконосъобразни актове, така и не стана ясно в съдебната зала. Факт е обаче, че СГС прие, че Първанов е насилен неправомерно от държавното обвинение, и се съгласи с искането на адвокатите му да отстрани градския прокурор Граматиков. Така че сега държавното обвинение ще трябва да намери нов магистрат, който да защитава тезата му. Време за това има - до 29 септември, когато ще се проведе поредното заседание. Тогава обаче може да има нови изненади.
Ще припомним, че през март Ангел Първанов изненада всички участници в делото, като поиска от съдебните заседатели да го прекратят и да върнат случая на прокуратурата за доразследване. Бившият собственик на КАПИТАЛБАНК произнесе пред Софийския градски съд дълга реч, в която заяви, че гражданските му права са нарушени. Аргументът му бе, че Европейският съд в Страсбург е квалифицирал решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката като неправомерно. Първанов добави, че неговите адвокати вече са поискали от Върховния касационен съд да отмени решението за КАПИТАЛБАНК въз основа на чл.231 от Гражданскопроцесуалния кодекс. Подсъдимият обаче не представи документи, с които да докаже своите твърдения. Пък и според юристи, които твърдят, че са виждали решението на съда в Страсбург, в него не се коментира дали действията на БНБ по отнемането на лиценза на КАПИТАЛБАНК са законосъобразни, или не. Съдът е заявил единствено, че акционерите на обявената в несъстоятелност кредитна институция са били неправомерно лишени от съдебна защита срещу решението за отнемане на лиценза. Според влезлия в сила през 1997 г. Закон за банките у нас обаче отнемането на лиценз и налагането на санкции върху кредитните институции не подлежи на обжалване. Тази клауза бе записана, за да се избегнат продължителните съдебни дела, които собствениците на затворените от БНБ банки водеха срещу решенията й.
Любопитно е, че искането на Ангел Първанов за прекратяване на съдебния процес и връщането на делото за доразследване от прокуратурата срещна съпротивата не на друг, а на адвокатите на Леков и Манолова. Според тях процесът срещу техните клиенти се води вече осем години и е крайно време те да разберат виновни ли са в нещо, или не. Защитниците на бившите изпълнителни директори заявиха, че не виждат смисъл делото да се връща в изходната си точка и отново да чакат осем или повече години за присъди.
След като изслуша Ангел Първанов и адвокатите на Леков и Манолова, съдебният състав констатира, че не е открил процесуални нарушения в хода на разследването и няма основания да прекрати делото. Затова пък обеща да разгледа на следващите заседания всички нови доказателства, които Ангел Първанов ще представи. Не е изключено това да стане на заседанието през септември. Разбира се, каквито и документи да представи на съда защитата на Първанов, това няма да доведе до прекратяване на процеса, но може да предизвика неговото удължаване. Навлизането на новия прокурор в детайлите на делото също изисква време. Друг е въпросът, че самото обвинение издиша, защото някои от заемите, за които подсъдимите са преследвани, са погасени още през 1997 и 1998 година. Всъщност такъв пропуск е допуснат в много от обвиненията срещу банкери на фалирали кредитни институции. А това само по-себе си навежда на мисълта, че или служителите на прокуратурата са небрежни, или..., че тези недоглеждания са направени нарочно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във