Банкеръ Daily

Финансов дневник

Съдът контраатакува икономическия министър за вписванията в ББР

Софийският градски съд премина в контраатака по казуса с вписването на новите членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Съдът излезе със становище за изказването на икономическия министър и принципал на банката Кирил Петков, че в разрез със Закона за кредитните институции съдия Мария Вранеску е спряла вписването.

СГС определя твърденията на Кирил Петков като недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания.

"Репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този. Заради такива решения, българският съд има лоша репутация и никой инвеститор не може да се довери на решенията, които са в несъответствие със закона", подчерта в петък министърът на икономиката.

Съдът отговаря, че “лошата репутация на българския съд” и притесненията на инвеститорите, за които спомена министър Петков, са вследствие най-вече на публичното накърняване на независимостта и авторитета на съда, на обсъждането, а не на изпълнението на съдебните актове, на хвърлянето на “подозрения”, но не и на факти.

По повод упреците на Кирил Петков, че "има концентрация този тип решения да отиват при трима съдии, една от които е Мария Вранеску", СГС казва, че:

"По закон спирането на регистърно производство, каквото е и искането за вписване на новото ръководство на ББР в търговския регистър, е бързо производство, което се разглежда от дежурна смяна, в която участват трима съдии по предварително утвърден график. Молбите се разпределят на случаен принцип измежду дежурните съдии автоматично чрез ЕИСС и съдът е длъжен да се произнесе в рамките на същия ден. Целта на тези дежурства е именно да бъде спазена законовата разпоредба за бързо произнасяне и не представлява целенасочена “Концентрация този тип решения да отиват при трима съдии”, както се опита да внуши с изказването си министър Петков".

Според магистратите не отговаря на истината и твърдението, че “това е най-бързото решение, което сме виждали”, тъй като по всички дела от този характер, съдът винаги се произнася с определение в рамките на няколко часа от постъпването на искането, освен когато то бъде подадено след 16.00 часа. В случая съдията се е произнесъл при спазване на процесуалните срокове - в деня на постъпването на молбата.

"Публичността е единственото оръжие”, както твърди министър Петков, а обжалването пред въззивна инстанция е законовият механизъм във всяка правова държава за преценка на правилността и законосъобразността на един съдебен акт, което с не по-малка сила се отнася и за органите на изпълнителната власт.", казват още от СГС в становището си.


Facebook logo
Бъдете с нас и във