Банкеръ Weekly

Банкови чиновници шикалкавят с извънредните правила

Стръв и клопки за безлихвени кредити!

Искат такси въпреки забраните

Извънредното положение роди и извънредни финансово-икономически мерки. Доживяхме  да ни предлагат  програми за разсрочване на кредити и за отпускане на безлихвени заеми. Едва ли може да се оспорва смисъла им, но са уместни въпросите  за навременността им. И трябва спешно да се коментират хватките и клопките, които съпътстват  тези - иначе човеко- и бизнесолюбиви властови реверанси.

Направих си експеримент с моята банка, за да проверя прилага ли се  и как се прилага Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който изрично

забранява да се начисляват наказателни лихви за просрочие през извънредното положение.

Целенасочено не направих вноската си по ипотечния си кредит в срок. Какво показа тестът? 

Още на следващия ден след просрочието пристигна sms: "... ви напомня, че към ... имате просрочено плащане...". Първи сигнал, че никой нищо не е направил, за да си адаптира системата.

Приемам случващото се  положително - полезно е човек да е активен и да си преследва интереса. По-притеснителното идва след това, когато сигнализирам по  телефона в банката. Какво ме съветват отсреща нейните служители? Заповядайте в близкия клон, за да подадете жалба. Моят отговор и контра въпрос едновременно:


1. Искате по време на епидемия и призиви #останетевкъщи и #социалнадистанция да посещавам клон за подобно нещо?

2. Изисквате от мен усилия, които би трябвало вие да направите, защото вие, а не аз, не сте спазили закона?


След 15 минути от банката ми се обадиха, извиниха се и ми казаха, че не трябва да правя каквото и да било, както и да се разкарвам  докъдето и да било. Всичко щяло да стане автоматично. Благодарих. Ще видим дали случката

ще остави лоша диря в кредитната ми история. 

Наши читатели споделят, че банките гледат на разсрочването на заеми като на мръсна тайна. Те се въздържат  да дават изчерпателна информация за технологията на процеса, понякога  пускат и подвеждаща информация. Защото мярката е против техния интерес.

В една от банките предлагат, по-скоро натрапват, вариант според който вноските, които сме спрели  да плащаме, са дължими до 31 декември 2020 година. Не плащаме лихва и главница 6 месеца, но те все пак са дължими в края на срока  на кредита – след 5 години например, когато се очаква нещата у нас да са се нормализирали – сега се смята, че  хоризонтът на кризата е 2 г. А трябва да извадим в брой огромни пари през ноември и декември, когато хем икономическата катастрофа ще бъде в разгара си, хем вместо редовните 2, ще ни се съберат 8 вноски накуп.

Въпреки изричното изискване да не се начисляват такси при разсрочването на заема, читатели ни сигнализираха за хитреци, които си просят такси.

В една от големите банки служителка обяснила на клиента, че всъщност

става дума за предоговаряне на заем,

защото само така, според  Правилата за вътрешния ред на трезора, можела да се класифицира операцията.

Предоговарянето на заем обаче влече след себе си редица процедури по преоформяне на документацията, включително и платени процедури – примерно за нова оценка на имота, който е предложен  за обезпечение по ипотечния заем. А в „Правилата” пишело, че таксата за подобно предоговаряне е 100 лева. И поискали на клиента тази сума, която той платил, а след като се усетил - обжалвал. "Грешка е станала", оправдали се от банката и му върнали парите.

Друг случай. Кредит е  предоговорен, предвидено е  разсрочване и на главница, и на лихва, но се обаждат от банката и настояват клиентът да плаща половината от лихвата. Така било записано в новия договор. Човекът погледнал договора си и с ужас установил, че наистина има точно такъв текст! Въпреки, че при устното обсъждане се били споразумели за пълно разсрочване –

на цялата главница и цялата лихва

за определения период. Несъзнателна грешка или „финтиране” на клиента? Преценете сами!

Проверка на „БАНКЕРЪ” по банките установи, че не са много клиентите, които са ги потърсили с цел разсрочване на задълженията им. Може би крайният срок за "жалването" на закъсалите с вноските - 22 юни, все още им се струва  далеч и хората чакат да видят какво ще стане - ще глътнат ли водица, или не? Или натискът върху платежоспособността им закъснява, или „не им се разправя”, или пък... са си направили точно сметката и са установили, че няма безплатен обяд?

Простата аритметика показва, че ако един 25-годишен ипотечен кредит за 100 000 лв. бъде разсрочен за 6 месеца, окончателната сума, която ще бъде платена

за погасяването му ще набъбне с 2000 лева.

А това за мнозина предвидливи хора не е без значение.

Финансовите експерти обаче не са удовлетворени по принцип от компенсаторните финансови мерки. Пламен Данаилов, финансов експерт, коментира, че мерките, приложени от правителството  са без анализ, без отчет, без конкретика.

Основните мерки са ....кредити, кредити и пак кредити. Почти два месеца след началото на наложените ограничения, правителството все още не е готово с конкретните мерки как ще се предоставят тези кредити, а до няколко дни уж трябва да очакваме разяснителна кампания под формата на видео клипове, които щели да бъдат разпространявани безплатно, коментира Данаилов.

В България правителството - за разлика от други страни - не предложи директни и безвъзмездни плащания към хората. Има само кредити и за тези кредити за физически лица ще могат да кандидатстват хора, които са загубили работа и доходи.     

Безлихвеният кредит е по-скоро стръв,

но дори не истинска, а блесна (рибарите знаят що за примамка е това). Кредитите са безлихвени и с гратисен период, но ако кредитополучателят има проблем с плащането по вноските или въобще спре да плаща, тогава кредитът става изискуем и дори с наказателна лихва. В крайна сметка се изисква  всеки кредит да е редовен и да се връща в определения срок, за да продължи да е безлихвен. Всеки, който има нужда от такъв безлихвен кредит трябва да си направи добре сметката преди да го изтегли, предупреждават икономистите.

За засилилите се към банките, които вече предлагат безлихвени заеми, е препоръчително

да прочетат внимателно условията по тези заеми.

Ако са безработни на борсата, ако са имали лоша кредитна история – към 1 март  да са имали  просрочия над 90 дни по вноски за заеми, ако...-  трябва да се внимава. Но веднъж стигнали до  банките, там им се предлагат „алтернативни схеми”. Само и само да не ги връщат с празни ръце - нисколихвени заеми, обединяване на заеми, нови услуги..

Но смутното вирусно време едва ли е точния момент за подобна активност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във