Банкеръ Daily

Иван Искров:

"Стратегическите грешки, които избегнахме, без да ограничим креативността на банките"

"БОРИКА" АД отпразнува двоен юбилей – 30 години от създаването на дружеството и 50 години от началото на банковата автоматизация в България. По повод годишнината на компанията бе създадена книгата "50 години банкова автоматизация в България". В нея откриваме любопитния прочит на историята на дружеството на бившия управител на БНБ Иван Искров (2003-2015 г.), озаглавен  "Стратегическите грешки, които избегнахме, без да ограничим креативността на банките". Спомените на Искров са в периода след 2003 г., когато той сяда в кабинет 101 на пл. Княз Александър І №1. Там той заварва започната процедура за продажба на БОРИКА ЕООД. 

"Имах честта да бъда избран за управител на БНБ на 9 октомври 2003 г. Това постави точка на едно неприятно политическо противопоставяне по отношение ръководството на Централната банка, продължило почти половин година след изтичането на мандата на моя предшественик. Напомням този факт, защото именно през лятото на 2003 г. различни интереси използваха своеобразното „безвремие“ в БНБ, за да прокарват идеи, които противоречаха на целта да имаме ясна, консолидирана и опростена архитектура на българската платежна система", пише Иван Искров. 

В онзи момент търговският банков сектор вече е почти изцяло частен (единствено ДСК се намира в още неприключила процедура на приватизация). "Някои от по-големите частни банки у нас смятаха, че биха били по-конкурентни, ако развият собствени авторизационни центрове. ОББ вече беше изградила собствен авторизационен център. ПИБ, с придобиването от мажоритарните ѝ акционери и на Балканска банка – Скопие, беше станала индиректен собственик на „Национална платежна картичка“ – картовия оператор на Република Македония, преименуван по-късно на CaSys International. Росексимбанк (няколко години по-късно обединена с Юробанк България) бързаше да не изостане от по-големите с разработване на собствена картова система. Visa и MasterCard също проявяваха все по-сериозен интерес. Ето защо много от играчите на разрастващия се пазар гледаха на БОРИКА като на конкурент, а други – като на апетитна хапка за придобиване", разкрива бившият управител на БНБ.

Той не се спира върху дейността на "Банксервиз" преди сливането. Но обръща внимание, че при БОРИКА определено е имало проблем, тъй като едноличното дружество - собственост на Централната банка вече е възбуждало силен апетит покрай разрастващия се бизнес с банкови карти, а „невидимата ръка“ очевидно вече считала за пречка монополното положение на Централната банка.

Цялата публикация може да видите в рубриката "Позиции"

Facebook logo
Бъдете с нас и във