Банкеръ Daily

Членът на УС на ЕЦБ Евалд Новотни:

Страните от Централна и Източна Европа разполагат с най-добър дългосрочен потенциал за растеж

Управителят на Австрийската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни заяви, че европейският потенциал за растеж е най-висок в Централна, Източна и Югоизточна Европа, въпреки по-ниските нива на инвестиции в тези региони.

"Необходимото догонване на равнището на икономическа активност в еврозоната означава, че Централна, Източна и Югоизточна Европа имат най-добри дългосрочни перспективи за икономически растеж в Европа", заяви той при откриването на икономическа конференция във Виена.

Новотни също така отбеляза, че Австрия е добре позиционирана да се възползва от този растеж, тъй като 22% от износа на страната е насочен към Централна, Източна и Югоизточна Европа. Австрийските банки, които са силно ангажирани в региона, трябва да насърчават модел на устойчив растеж в страните с адекватни икономически и правни условия, добави той.

Според него инвестиционният пакет, който ще бъде представен през настоящата седмица от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ще осигури краткосрочни стимули за икономиката на Стария континент и ще подобри растежния потенциал в дългосрочен план.

Плановете на Европейската комисия за насърчаване на инвестициите трябва да помогнат за растежа както в дългосрочен, така и в краткосрочен план, отбеляза Новотни. Той заяви, че новата Европейска комисия е поставила правилни приоритети, предлагайки инвестиционен пакет в съчетание с регулаторни реформи, насочени към насърчаване на интелигентната инфраструктура, на изследванията в областта на образованието и енергетиката.

Този пакет представлява не само краткосрочен стимул, но също така ще подобри потенциала за дългосрочен икономически растеж в Европа, добави той.

Според него реформирането на индустриалната политика с поглед към насърчаване на новите промишлени компании в затруднените страни-членки може да подобри перспективите за износ.

Създаването на банковия съюз е "важна стъпка" към завършването на единния паричен съюз, каза Новотни. Ако новата архитектура в Европейския паричен съюз елиминира икономическата несигурност, това също може да помогне за икономическия растеж, смята представителят на ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във