Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стотици стартъпи кандидатстваха във финтех акселератора на РБИ

Общо 407 стартъпи от цял свят кандидатстваха във второто издание на Elevator Lab – акселераторската програма на Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ). Това прави ръст от над 20% в сравнение с миналата година, когато 336 финтех стартиращи компании се включиха в надпреварата за потенциално дългосрочно сътрудничество с Групата Райфайзен и възможност за достигане до над 16.6 млн. клиенти в Австрия и региона на Централна и Източна Европа.

Повечето кандидатствали проекти през 2018-та са от Европа (302 бр., 74%), а на второ и трето място следват съответно Азия (70 бр., 17%) и Северна Америка (27 бр., 7%). Около 5% от авторите на проекти са от Австрия, а общо 42% от пазарите в ЦИЕ, на които оперират банките от групата Райфайзен. Високият брой кандидатствали от Русия, България и Румъния е показател за динамичните финтех екосистеми на тези пазари. Кандидатствалите от Великобритания (28 бр., 7%) и Берлин (16 бр., 4%) показват, че РБИ се позиционира като търсен партньор за финтех компаниите в западноевропейските стартъп центрове.

Участниците в Elеvator Lab 2018 кандидатстваха с решения в шест предварително определени сфери. Най-голям брой проекти са получени в сферите Отворено банкиране (94 бр., 23%), Анализ на данни (89 бр., 22%) и Инвестиционни технологии (61 бр., 15%). Останалите три теми – Корпоративно банкиране, Ново потребителско преживяване в офиса и Технологии, свързани с регулациите, събират общо 36% (147 бр.) от всички предложения. Данните доказват факта, че плащанията са най-активният финтех сегмент в ЦИЕ по брой създадени стартъпи и инвестиционен капитал.

„Щастливи сме, че приключваме глобалния етап на кандидатстване по програмата с толкова добри резултати. Elevator Lab става все по-голям и в същото време все по-фокусиран върху региона на Централна и Източна Европа. Броят на кандидатствалите от региона е почти два пъти по-голям в сравнение с първото издание. До края на август ще селектираме 30-те стартъпа, които ще получат шанса да убедят нашето авторитетно жури, че иновацията им заслужава да бъде внедрена от банката“, каза Йохан Щробл, главен изпълнителен директор, РБИ.

Българската компания Evrotrust ще получи директно място в полуфинала на глобалната надпревара като победител от регионалното предизвикателство. Тя спечели с проект за биометрично оторизиране на трети страни пред банката в конкуренция с иновативни идеи на още четири финалиста – Log Sentinel, Risk Labs, Scale Focus и My Cloud Quant.

Петте стартъпа, които ще бъдат определени за победители в глобалната програма Elevator Lab 2018, ще бъдат избрани във Виена в началото на октомври. РБИ успешно проведе пилотните проекти с петте финалиста от първото издание на Elevator Lab и подписа договор за развитието и внедряването на решение от ново поколение в сферата “Опознай своя клиент” (Know your customer) с австрийския стартъп Kompany.

Facebook logo
Бъдете с нас и във