Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СТОПАНСКА И ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА ПЛАТИ АВСТРИЙСКИЯ СИ ДЪЛГ

Аустриа Банк Кредитанщалт Интернешънъл получи от българската Стопанска и инвестиционна банка 34.34 млн. г. марки. Още в понеделник (6 ноември) изплатихме дълга си към австрийската кредитна институция, съобщи за в.БАНКЕРЪ Славчо Христов, председател на надзорния съвет на банката.


Тя се превърна в длъжник на австрийската кредитна институция, след като на 23 юни 2000 г. купи фалиралата Стопанска банка, която дължеше 252 млн. г. марки на чуждестранни кредитори. Между тях е и Банк Аустриа Кредитанщалт Интернешънъл, чието номинално вземане бе за 106 млн. г. марки. При покупката на затворената Стопанска банка БРИБАНК (по-късно тя се преименува на Стопанска и инвестиционна банка) се ангажира пред съда да разпредели между всички кредитори на фалиралата институция 80.1 млн. г. марки, сума, която покриваше 32.4% от техните вземания. От заделените пари 34.340 млн. г. марки се падаха на австрийската банка. Тя можеше да си прибере парите след 23 юли 2000 г., но преди това трябваше да се легитимира като кредитор. Австрийците обаче не бързаха да си поискат заделените средства от Стопанска и инвестиционна банка. Те търсеха начин да си съберат пълния размер на инвестицията - 106 млн. г. марки, която са направили в България още през 1989 година.


Преди единадесет години Аустриа Банк отпуска заем на Стопанска банка, с който тя кредитира Кремиковци, за да купи той линия за непрекъснато леене от австрийския металургичен концерн Фьост Алпине. Заемът за Стопанска банка е бил гарантиран от австрийската държавна Контрол банк.


В договора за приватизация на Кремиковци от август 1999 г. купувачът му Дару Металс поема ангажимента да уреди австрийския дълг, а за сметка на това държавата опрощава задължения за 80.5 млн. щ. долара на металургичния комбинат, дължими по Закона за уреждане на необслужваните кредити до 31 декември 1990 година.


През изминалите четири години Аустриа Банк и гарантът по кредита Контрол банк настояваха пред българските правителства да признаят дълга на Стопанска банка за държавен. Те обаче категорично отхвърляха тези искания. В началото на 2000 г. финансовият министър Муравей Радев предложи на австрийците Кремиковци да се ангажира с връщането на цялото задължение на Стопанска банка. Въпросът дори бе специално обсъждан от нашия финансов министър и австрийския му колега Карл-Хайнц Гроссер.


На 19 юли 2000 г. при завръщането си от Виена Радев съобщи, че с Гроссер са се договорили Кремиковци да поеме обслужването на дълга, като българската държава няма да дава каквито и да е гаранции в полза на металургичния комбинат. Два месеца и половина по-късно - в края на септември 2000 г., Муравей Радев коментира пред в. БАНКЕРЪ, че австрийците имат две възможности. Едната е да си получат веднага парите от Стопанска и инвестиционна банка, които след фалита на Стопанска банка са редуцирани до 34.34 млн. г. марки. Другата е да се договорят с Кремиковци за изплащането на целия дълг от 106 млн. лв., а парите, осигурени от българската банка, да бъдат блокирани по специален гаранционен депозит. Явно австрийците са предпочели да приберат веднага по-малката, но сигурна сума от Стопанска и инвестиционна банка, вместо да губят време и нерви, за да се договарят с Кремиковци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във