Банкеръ Daily

Финансов дневник

Столичният общински съвет одобри по-високите данъци за коли и сделки

Столичният общински съвет подкрепи предложенията на кмета Йорданка Фандъкова за увеличение на данъците на по-мощните и по-замърсяващите автомобили в София като мярка за борба с мръсния въздух, както и за увеличение на данъка върху сделките с недвижими имоти.

Засегнати от промените ще бъдат собствениците на автомобили с мощност над 99 конски сили, както и тези без екостандарт или такъв под Евро 5.

За колите с мощност от 99 до 147 конски сили увеличение на данъка е с 10%, а за колите над 147 конски сили скокът е с 15%.

Отделно на автомобилите без екологична категория, както и тези с Евро 1, 2, 3, 4 екокоефициентът при формирането на данъка ще бъде увеличен до максималния праг. За колите с най-малка мощност увеличението е с от 3 до 10 лева. Както е за колите с по-ниските екостандарти. За колите до 100 конски сили, които са най-масовите в нашия град, увеличението е между 7 и 40  лева. Като 40 е за колите с екостандарти 0, 1 и 2. За тези със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лева.

БСП, "Демократична България" и независимият общински съветник Борис Бонев се обявиха против вдигането на данъците.

Очакванията са от промяната в данъка за колите да бъдат събрани около 18 милиона лева през 2020 година. Идеята на Фандъкова е средствата да бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите. 

По време на дебатите в Общинския съвет тя увери, че няма да се вдигат данък "сгради" и такса "смет" през 2020 г. Според кметицата увеличението на данъците за автомобили е в пълно съответствие с плана за подобряване на качеството на въздуха.

Кметът заяви, че се е запознала внимателно с плановете на всички политически партии, но те не дават никакво решение на проблема със замърсяването на въздуха.

"Данъци за автомобили и такса смет се плащат във всички държави на Европейския съюз. Чрез увеличаване на данъка за автомобилите стимулираме използването на градски транспорт, както и повече бюджет за озеленяване на града", посочи Фандъкова.

По думите й за колите до 99 конски сили данъците ще останат без промяна, а това били 47% от автомобилите в София.

Общинският съвет одобри и предложението за увеличение на данъка  върху сделките с недвижими имоти - от 2.5 на 3 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във