Банкеръ Daily

Финансов дневник

Столична община взе 120 млн. лв. заем от ЕИБ

Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова и кметът Йорданка Фандъкова

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха Рамков заем на стойност 60 млн. евро или почти 120 млн. лева.

ЕИБ ще финансира проекти, които включват изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Наред с това, може да бъде осигурена подкрепа и за проекти за обществен транспорт като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили, заявяват от общината.

Както "Банкеръ" вече писа, общият размер на инвестиционния заем е 60 млн. евро за 20 годишен срок, при лихва от 0,35%, без такси и комисионни.

С парите ще бъдат финансирани липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на града. Говори се за изграждане на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“.

Кметът Йорданка Фандъкова споменава и т.нар. „Зелен ринг“, който ще свърже с вело и пешеходни алеи големи квартали на града.

"София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин. Ние, в ЕИБ, се радваме да предоставим този заем в подкрепа на устойчиви проекти за мобилност и да подобрим ежедневието на хората в София. Нашето финансиране ще повиши заетостта, ще подобри качеството на въздуха и ще превърне София в по-безопасно място, където придвижването става по-бързо и удобно“, е цитирана да казва вицепрезидентката на ЕИБ Лиляна Павлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във