Банкеръ Daily

Финансов дневник

Столична община тегли 60 млн. евро кредит от Европейската инвестиционна банка

Столична община планира да изтегли 60 млн. евро кредит от Европейската инвестиционна банка, с който да финансира пътни проекти, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. От думите й се разбра, че срокът за погасяването на заема ще е 20 години, а зам.-кметът Дончо Барбалов допълни, че лихвата ще фиксирана в размер на 0.35% за целия период.

"Имаме сериозна, ясна, отговорна и консервативна политика по дълга. Това е важно, защото ние имаме възможност и доверие от ЕИБ да договаряме този заем при възможно най-изгодните условия. Шанс за това ни дава и финансовата стабилност на Столична община, въпреки сериозната криза, в която сме всички тази година. През септември международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София, който е инвестиционен и вече втора или може би трета година е на ниво BBB със стабилна перспектива. Това постижение ни дава възможност да използваме изгодни финансови източници. Това се дължи на финансова дисциплина, на много внимателната политика по дълга. До този момент, заемите, които имаме, са именно от Европейската инвестиционна банка", каза Фандъкова. 

Засега плановете на общината са с тези средства да завърши проектът за бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“. Това е ключова връзка от третия градски ринг, която да позволи извеждането на трафика от центъра на града.

Включено е и изграждането на участъка от Източната тангента: бул. Рожен“, бул. „Ломско шосе“, бул. „Копенхаген“.  В проекта са включени реконструкцията на бул. „Скобелев“, трамвайната линия по бул. „Стамболийски“, тунелът и релсовият път по бул. „Царица Йоана.  Както и финансирането за изграждане на Зеления ринг на София по съществуващото жп трасе от „Слатина“ до Борисовата градина.

Зам-кметът Дончо Барбалов поясни, че към заема няма да бъдат начислявани надбавки като комисиони и такси. "Това е рамков заем, който дава възможност оперативно в хода на изпълнение, което е около 5 години, да бъдат подменяни обектите в рамките на предвидения период. Имаме доста добра гъвкавост да можем да актуализираме отделните инвестиции, които се правят по него“, заяви Барбалов.

Общественото обсъждане за инвестиционния заем ще се проведе на 9 декември, а идеята на общината е парите да са налични в началото на новия строителен сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във