Банкеръ Daily

Финансов дневник

Столична община ще се разпорежда с бюджет от 1.9 млрд. лева

Столичният общински съвет прие бюджета на Столичната община за 2021 година. На заседанието в четвъртък (25 февруари) 33 общински съветници гласува "за", 26 "против", а един се въздържа. Утвърденият бюджет на Столичната община е на стойност 1.891 млрд. лева.

Разчетът на Фандъкова

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че залага три стратегически цели в бюджета - "изграждане на стратегическа инфраструктура, осигуряване на места в детските години до края на мандата, подобряването на качеството на въздуха".

511.70 млн. лв. е Капиталова програма на общината, като около 50% от него са безвъзмездните средства, които сa привлечени по европейските програми.

140 млн. лв. се насочват за изграждане на транспотна инфраструктура. В списъкът с обекти са изграждането на нови булеварди, разширението на бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, Източната тангента, бул. „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“. Ключови основни ремонти и реконструкции са заложени на улици и булеварди от различни райони на града – ул. „Кукуш“, тунела за „Люлин“, тунела на НДК, бул. „Царица Йоанна“ заедно с трамвайния път, ул. „Чепинско шосе“.

Най-голямата реконструкция, която ще започне през 2021 г. и вече има сключен договор за изпълнение, е трамвайното трасе на бул. „Цар Борис III“ от Съдебната палата до кв. „Княжево“. Стойността е над 30 млн. лв., средствата за осигурени по ОП „Региони в растеж“. 50 млн. лв. са предвидени за ремонти в кварталите и пътна безопасност.

За изграждане, разширение и ремонти на детски градини, ясли и училища са предвидени 65,7 млн. лв. 4.6 млн. лв. са предвидени за градските паркове, а над 10 млн. лв. за инвестиции в културата.

Общите инвестиции "за по-чист въздух" ще са в размер на 200 млн. лв. 

Критики от опозицията

Бюджетът за 2021 г. е срам за Общината и не отговаря на потребностите на хората, заяви водачът на общинските съветници от БСП Калоян Паргов. "През числата в бюджета не се виждат политики за хората. Подобни бюджети, запазена марка на ГЕРБ, са адресирани единствено и само към обслужващата администрация и територията. Това е старо мислене в бюджетирането", каза Паргов и добави, че този бюджет е чисто и просто една счетоводна сметка, която "няма да събере приходната част, няма направи разходната част и надеждите на софиянци ще се изпарят"

Според Борис Бонев от "Спаси София" бюджетът на София е неамбициозен и неотговарящ на нуждите и очакванията на гражданите.В бюджета липсват реформи и усилия за оптимизация на разходите, което е особено важно в ситуация на глобална икономическа криза.

"Очевидно е, че новият бюджет е "още от същото". Практически няма промяна в нито една общинска политика. Разликата с миналогодишния се дължи главно на увеличение на държавния трансфер и донякъде на европейското финансиране и на неразплатените средства от миналата година. Планираното повишаване на собствените приходи е незначително. За поредна година не виждаме напредък и в това такса смет да бъде обвързана с количеството генерирани отпадъци. Виждаме обаче, че столичният кмет не желае да модернизира администрацията - не говорим за механично съкращаване, а за проверка и осветляване на всички процеси, за тяхната дигитализация, опростяване и повишаване на възможностите за контрол", казват общинските съветници от "Демократична България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във