Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стоян Мавродиев: Отговорността за КТБ е на БНБ, не на КФН

"Извършителите на злоупотреби трябва да носят тежка наказателна отговорност. В случая с КТБ отговорност носи БНБ, която е надзорният орган". Това заяви председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев пред бТВ.

Скандалът започна в петък, когато депутатът Георги Кадиев поиска оставката на шефа на Комисията финансовия надзор с мотива, че КТБ е инвестиционен посредник и КФН също носи отговорност за казуса. В свое съобщение, разпространено до медиите, регулаторът опроверга тези твърдения и заяви, че до сега не са постъпвали оплаквания в Комисията. КФН обяви народния представител в "манипулативно говорене и некомпетентност" и че всява "объркване, паника и недоверие към финансовите институции".


"Аз уважавам институционалната коректност и не бих си позволил да сипя обвинения срещу БНБ. Трябва да се четат законите на страната, да се знае коя институция какви правомощия има. Всичко останало е манипулация и преследване на други цели. Единственото общо е, че в името на комисията ни има думата "финансов". Моята функция е по отношение на финансовите рискове. БНБ трябва да определя дали има проблеми в една банка", заяви Мавродиев.


"Ако има инвеститор, желаещ да оздрави банката, би било много добре, но засега нямам такава информация", добави председателят на КФН.

Според него при фалит на КТБ ще има незабавен ефект върху данъкоплатците. "Във Фонда за гарантиране на влоговете не достигат 1.7 млрд. лв. Те ще трябва да бъдат осигурени от бюджета за изплащането на гарантираните депозити", коментира още шефа на регулатора.

По неговите думи тези  1.7 млрд. лв. ще бъдат директна щета върху държавния бюджет, а от там и върху данъкоплатците. Според Мавродиев сериозни ще бъдат и косвените щети. В тях най-голяма тежест ще имат загубата на работни места за много хора, загубата на доходи на вложителите със суми над гарантираните 100 хил. евро. В макроикономически мащаб евентуалният фалит на финансовата институция ще окаже и сериозен негативен ефект върху Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Стоян Мавродиев посочи, че при случаи подобни на тези с КТБ в Ирландия и Кипър са били взети по-различни мерки, отколкото у нас. Той даде за пример, че в Ирландия при подобни проблеми са пристъпили към одържавяване на конкретни банки. В Кипър пък големите вложители са били привлечени като акционери.

„В случая с КТБ вероятно има политическо влияние, но до каква степен все още не е знае“, коментира още Мавродиев. Според него най-добре би било добре да има частни инвеститори, които биха вложили средства за оздравяването на финансовата институция, а дали държавата ще помогне със средства е политическо решение.

Според Мавродиев в случай, че бъдат установени нередности по отношение на предприетите мерки спрямо поставената под специален надзор финансова институция виновните ще трябва да носят наказателна отговорност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във