Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стоян Мавродиев: Горанов ще бъде в пъти по-добър от Дянков

"Новият министър на финансите Владислав Горанов ще бъде в пъти по-добър от Симеон Дянков". Това мнение изрази председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев в ефира на БНТ. Той припомни още, че е бил един от основните критици на Симеон Дянков по онова време, защото той е взел доста проблемни решения. "За него от години позицията ми беше, че е доста слаб финансов министър", допълни Мавродиев.

Според него новият кабинет има потенциал да изкара цял мандат.


"Държавата се нуждае от спокойствие. Трябва да се даде шанс на кабинета да работи нормално", каза Стоян Мавродиев.


"Ние нямаме никакви правомощия за банков надзор. Няма как на нас да ни се вменяват отговорности за едно или друго решение, свързано с банковата дейност. Случаят с КТБ беше много ясен - капиталова дупка, кредити с проблемни обезпечения, все теми, свързани с банковия надзор", коментира Мавродиев във връзка с днешното решение на БНБ да отнеме лиценза за банкова дейност на Корпоративна търговска банка.

Председателят на КФН заяви още, че българското законодателство трябва да бъде променено така, че да позволява гъвкавост в решаването на подобни ситуации. Според Мавродиев България трябва да въведе европейските регулации за банките.

"Повече Европа в България би било по-добро решение за нашата държава и за стабилността на финансовата ни система“, коментира той.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във