Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стоян Мавродиев: Борисов е сериозно подведен, няма нищо нередно

Стоян Мавродиев

Смятам и съм твърдо убеден, че премиерът е бил сериозно подведен от анализи, които са му предоставени и от всевъзможни мнения около него, както и поради факта, че материята е сложна и не е имал време, в тази тежка обстановка, да стигне до детайлите. Това каза през bTV главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, коментирайки поисканата му оставка и тази на борда на директорите на Българската банка за развитие, от премиера Бойко Борисов.​ По-рано днес министър-председателят посочи, че е възмутен от направеното от ББР, визирайки отпускането на кредит към колекторската фирма "Свети Георги Груп" в размер на 75 млн. лева. 

"Искам всички да разберат, че банката не е извършила нищо нередно, нито екипът й е извършил нещо нередно по конкретната сделка, заради която бяхме обвинени. Даже смятам, че е доста несправедливо целият екип на банката да живее с усещането и да бъде обвиняван за нещо нередно. Тези хора работят денонощно през последния месец, за да напишат и направят тези програми в полза на бизнеса и вършат своята работа честно, отговорно и почтено, и с много високо ниво на професионализъм", каза Мавродиев, отправяйки благодарности към екипа на банката.

Директорът в оставка съобщи, че по отпускането на средствата по сделката със "Свети Георги Груп" се работи "много преди кризата с коронавируса". Той отрече твърденията, че въпросният кредит ще бъде финансиран от средства, предвидени за икономическите последици от COVID-19. Мавродиев уточни, че тези пари са от ресурса на ББР, получени от международните финансови институции, а те от своя страна са финансирали банката заради доверието в ръководния екип. "Обадиха ми се много колеги, изпълнителни директори на банки. Те са силно изненадани и учудени, че ние търпим критика за подобна добра сделка, защото ние я спечелихме в конкуренция с други търговски банки, които се надпреварваха с нас", заяви той.

Мавродиев уточни, че на компанията се отпускат тези пари, за да купи портфейл с необслужвани и проблемни вземания от две банки - Пощенска банка и Общинска банка. "Тази сделка е обезпечена с над 500 млн. лева активи, тоест фалшива теза, че това е необезпечен риск - е абсолютно лъжлива, за да бъде атакувана банката и екипа", каза директорът на ББР.  

Той обясни, че в тези 500 милиона лева, около 150 милиона лева са много сериозни дълготрайни материални активи - основно недвижими имоти. От тази сделка ББР ще печели по над 3 милиона лева годишно за срок от 10 години, 35 милиона вероятно с таксите за обслужване на кредита, плюс лихвата от около 4% годишно. "Тези 30 милиона ще бъдат дивидент на държавата, ще влязат в бюджета, ще помагат за социални програми или ще останат в капитала на банката и ще ги раздаваме на малки и средни компании. Тази сделка е много важно да се знае, че прави още две важни неща, които са от полза на България – прочиства портфейлите на тези две търговски банки и тези средства влизат директно в двете банки“, каза Мавродиев.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във