Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СТОЯН АЛЕКСАНДРОВ ЩЕ СМЕНЯ ИНСТИТУЦИЯТА

ЗАПОЧВА ГОЛЯМОТО ГАДАЕНЕ ЗА НОВИЯ ШЕФ НА БАНКА ДСК

Омръзна ми да се намирам в това неустановено положение и да чакам някога си да ме регистрират като изпълнителен директор на Токуда Кредит Експрес Банк. Ще сменям банката, заяви за в. БАНКЕРЪ Стоян Александров.
Той, заедно с Асен Друмев и Юли Попов, бяха избрани за изпълнителни директори наТокуда още през март 2001 година. Софийски градски съд обаче отказва да ги впише във фирмените регистри на кредитната институция, тъй като миноритарния й акционер Ганарт и Ко атакува решенията на общото й събрание от 7 юли 2000 година. Тогава бе избран Надзорния съвет, който от своя страна назначи Александров, Друмев и Попов за изпълнителни директори.
Кога ще има окончателно решение по иска на Гарант и Ко, не се знае, и явно, изгубил търпение, Александров е решил да си търси ново работно място. Той обаче категорично отрече появилите се напоследък инсинуации в печата, че щял да става шеф на Банка ДСК.
До момента никой не ми е предлагал такава длъжност. Ако ме поканят, тогава ще мисля. Но засега намеренията ми са да поема управлението на частна кредитна институция, чието име предпочитам да не назовавам, бяха думите на банкера.
Александров е убеден, че слуховете и измишльотините във всекидневниците за ново ръководство на Банка ДСК ще нарастват с приближаване на общото й събрание, насрочено за 19 септември 2001 година. Тогава ще бъде сменен надзорния съвет на банката, който пък ще трябва да определи членовете на нейния управителен съвет.
Според финансисти, в Надзорния съвет на ДСК ще остане заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев. А със сигурност от него ще отпадне бившият главен секретар на кабинета Костов и настоящ депутат от ОДС Илиана Масева. Засега обаче няма официално обявена кандидатура за нейното място. Не е ясно и дали ще бъде сменен третият член на Надзорния съвет Ценка Илчева, която е главен счетоводител на БТК.
В банковите среди се говори, че из висшите етажи на изпълнителната власт за нови членове на Надзорния съвет на Банка ДСК се обсъждали имената на министъра на държавната администрация Димитър Калчев и заместник-министърката на икономиката София Касидова, която да стане и член на съвета на директорите на Банковата консолидационна компания. Въпросителните около тези промени ще отпаднат на 17 септември, когато ще се проведе общото събрание на БКК. На него ще бъде избран нов съвет на директорите, и ще бъде определено кой ще представлява консолидационната компания, (притежаваща 25% от Банка ДСК) в надзорния съвет на кредитната институция.
Не по-рано от средата на септември ще бъдат уточнени и новите членове на управителния съвет на ДСК. Разбира се, най-голямата интрига ще се завърти около определянето на неговия председател, тъй като Спас Димитров едва ли ще остане на досегашната си длъжност. Банкери твърдят, че за наследник на Димитров сред парламентарните партии вече се спряга Виолина Маринова. Тя има тридесетгодишен стаж в кредитната институция и е неин изпълнителен директор от 1997 година. Специално за в. БАНКЕРЪ г-жа Маринова каза, че досега никой не е разговарял с нея на тази тема, а още по-малко са й предлагали да оглави мениджмънта на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във