Банкеръ Daily

Финансов дневник

СТО: Търговските ограничения между Г-20 продължават на исторически високи нива

21-ият мониторингов доклад на Световната търговска организация (СТО) за търговските мерки на Г-20, публикуван вчера, показа, че търговското покритие на новите ограничителни мерки за внос, въведени през периода октомври 2018 г. - май 2019 г., е 3,5 пъти по-високо от средната стойност за май 2012 г.

Докладът установи, че търговският обхват от 335,9 милиарда щатски долара през периода е втората най-висока цифра след рекордните 480,9 милиарда щатски долара през предходния период. "Този доклад предоставя още едно доказателство, че турбуленцията, породена от сегашните търговски напрежения, продължава, като търговските потоци са засегнати от нови търговски ограничения на исторически високи нива", коментира генералният директор на СТО Роберто Азеведо.

Докладът на СТО обхваща новите търговски и свързани с търговията мерки, прилагани от икономиките на Г-20, в периода между 16 октомври 2018 г. и 15 май 2019 г. През този период търговските напрежения продължават да доминират и добавят несигурност около международната търговия и световната икономика, заявиха от СТО. "Стабилната тенденция, която наблюдавахме почти десетилетие, бе заменена от рязко увеличаване на размера и мащаба на ограничителните мерки за търговията през последната година", заяви ръководителят на СТО.

От СТО заявиха, че посочените в доклада периоди представляват драматичен скок в търговското покритие на ограничителните мерки за внос и са накарали Азеведо да призове икономиките на Г-20 спешно да работят заедно, за да облекчат търговските напрежения. "Тези констатации трябва да бъдат сериозна грижа за цялата международна общност. Г-20 трябва да работят заедно, за да облекчим напрежението в търговията и да изпълним ангажимента си към нея", каза Азеведо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във