Банкеръ Daily

Финансов дневник

СТО призова страните-членки заедно да се справят с трудностите

По повод 25-та годишнина от установяването на Световната търговска организация генералният ѝ секретар Роберто Азеведо заяви, че организацията е постигнала много за изминалите повече от две десетилетия. Сега обаче е изправена пред големи предизвикателства и членовете трябва заедно да се справят с трудностите, съобщи агенция Синхуа.

СТО е създадена на 1 януари, 1995 г. Азеведо заяви, че през изминалите 25 години организацията е помогнала за промените в международните икономически отношения, ефективно е стимулирала световната търговия на стоки и услуги, както и бързия растеж на трансграничния бизнес. През този период реалната глобална търговия се е увеличила 2,7 пъти, което е много повече от ръста на БВП на света за същия период. Средното ниво на митата е спаднало от 10,5% до 6,4%.

Той счита, че СТО е оформила предвидима пазарна среда и е подобрила комуникацията между страните, в резултат на което се е повишила глобална верига на стойността, която е ключов фактор за бързото развитие на развиващите икономики. Същевременно се повиши покупателната способност на хората по света и потребителите имат вече по-голям избор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във