Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стив Ханке за еврозоната: България може да се окаже в ситуацията на Гърция

Финансистът проф. Стив Ханке, познат като "бащата на Валутния борд в България", разкритикува решението на правителството за присъединяване към еврозоната. 

"В България нямате истински специалисти, които осъзнават как функционира валутният борд. Няма борд, който се е провалил. Той може да продължи изключително дълго време, всъщност - завинаги. Голямата грешка от присъединяването към еврозоната е свързано с преотстъпване на възможностите за опериране със собствената валута", заяви Ханке пред БНР. 

Според него това е част от част от националната независимост на страната. Той определи зоната на единната европейска валута като "бъркотия, където управляващите не знаят какво правят".

"Те действат изключително хаотично. Честно казано, мисля, че еврозоната върви към нищото. Именно заради това не трябва да се отказвате от валутния борд. Вие сте сред страните с най-малък държавен дълг, имате много добър фискален контрол. Не разбирам защо искате да се присъедините към система, която може да гръмне и да се окажете в ситуацията на Гърция. Това е пълна лудост", посочи Стив Ханке. 

Финансистът прогнозира, че еврозоната ще влезе в рецесия. По думите му Европа върви към забавяне заради структурните проблеми на икономиките на отделните държави. 

"Нещата изобщо не изглеждат добре. Още по-лоша е ситуацията в Китай. Реално - икономиката там расте, но не с тези темпове, с които се очаква. Това технически има същия ефект, както би имала рецесия за тази икономика. А Китай е много важен, защото е двигател на глобалния растеж", допълни проф. Стив Ханке.

Facebook logo
Бъдете с нас и във