Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стив Ханке не е бащата на валутния борд, категоричен е Иван Костов

Проф. Стив Ханке не е баща на валутния борд в България. Този, който го наложи у нас, е Майкъл Деплер - той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи, заяви бившият премиер Иван Костов. 

Повод за коментара на експремиера е позицията на Ханке, че създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута. Според него не е изключено да има "тайно споразумение", с което пред България да се поставят "дискриминационни условия" за присъединяването към еврозоната.

Първи му отговори финансовият министър Владислав Горанов, според когото България не е сключвала никакви тайни споразумения за влизането си в еврозоната. Горанов бе категоричен, че българският лев ще остане с настоящия си курс до влизането в еврозоната и че обезценяване на спестяванията на българите няма да има.

В понеделник Иван Костов акцентира, че страховете на хората от влизането в еврозоната никой не може да ги пребори, ако не работи върху нагласите и убежденията на хората. "Трябва да се обяснява и трябва хората да се готвят", заяви бившият министър-председател пред БНР. 

Миналата седмица парламентът окончателно прие промените във Валутния закон, чрез които се променя текстът от Закон за БНБ, уреждащ фиксирания курс на лева спрямо еврото. Предложението беше внесено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) между първо и второ четене на промените във Валутния закон.

Теоретично промените дават право на Еврогрупата (членовете на Еврозоната плюс Дания) и на Европейската централна банка да поискат промяна на фиксирания курс при влизането ни в механизма ERM II и по време на престоя ни в т.нар. чакалня на еврозоната. 

Правителството и БНБ обаче уверяват, че това няма да се случи. 

Като допълнителна гаранция парламентът прие решение, според което "министърът на финансите и управителят на БНБ предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1.95583 лева за едно евро". В документа е записано също, че "България не участва в механизма ERM II при централен курс, различен от 1.95583 лева за едно евро".

Facebook logo
Бъдете с нас и във