Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стигат ли помощите до бизнеса: 6000 фирми чакат 92 млн. от НАП

Близо 6000 пострадали от кризата фирми все още очакват да получат плащане по схемата за държавно подпомагане с оборотен капитал. Националната агенция по приходите съобщи, че 2 223 фирми вече са получили подпомагане, при над 8100 търговци, кандидатствали за подкрепа. Засега са изплатени 22.2 млн. лв., при 115 млн. лв., поискани от бизнеса.

В следващите няколко дни предстои да бъдат одобрени за подкрепа и дружествата, подали заявления през изминалата седмица. На останалите предприятия, кандидатствали за финансова помощ, които не са включени в заповедите, се извършват допълнителни проверки от инспекторите по приходите в НАП, като при необходимост от тях ще бъдат поискани допълнителни уточнения, поясняват от приходната агенция.

Тромавите процедури

Бизнесът не спести критики към администрацията за бавното изплащане на средствата по различните програми. Преди дни председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че помощите за първата вълна, за затварянето през март и април, още не са получени от средните предприятия.

"Нито едно от средните предприятия не е получило своите от 30 до 150 хиляди - от тези, които са кандидатствали и са одобрени. Говорим за тези, които са пострадали - със спад от над 20% за продажбите. За средните поне има яснота и класиране и се знае кой ще получи някога. Докато за малките не е стартирала още мярката", изтъкна Велев.

В писмо до правителството от Българската ритейл асоциация заявиха, че подкрепата на държавата по програмите за подпомагане на малки и средни предприятия - "Запази ме" или 10% от намаления оборот са били крайно ненавременни, за да спасят едни, или крайно недостатъчни, за да помогнат на други. До трети пък изобщо не са достигнали.

"Минимални забавяния"

Икономическият министър Лъчезар Борисов смята, че при изплащането на средствата има "минимални забавяния, които са от обективна гледна точка, защото администрацията трябва да обработи хиляди заявления, хиляди банкови кодове, айбани". 

Борисов посочи, че държавната интервенция за подкрепа на бизнеса в момента реално е към 1.5 млрд. лв., като още около половин милиард са в ход. "Средствата по мярката 60 на 40 са до края на септември. Мерките, които минават през ББР за безлихвени кредити за физически лица и компании с облекчени условия за кредитиране, ще работят до средата на годината, но считам, че имаме достатъчен ресурс и те да бъдат удължени до септември. В Бюджета за 2021 г. са заложени и още нови мерки", обобщи икономическият министър.

Парите са изхарчени?

Реално средният бизнес очаква помощ за над 263.6 млн. лева. С редица фирми вече сключен договор за подпомагане. По нея са постъпили 1932 предложения, изпратени са покани до одобрените за финансиране 1285 кандидати да представят доказателства, че отговарят на изискванията и са подписани около 500 броя договора, като се очаква до средата на февруари да се сключат останалите договори.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев парите обаче са похарчени предварително.

“Очакването им от съконтрагенти, от кредитори само отлага на този етап обявяването във фалит. Ситуацията никак не е розова. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат”, поясни Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във