Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стефан Софиянски: България трябва по-бързо да влезе в еврозоната

Бившият служебен премиер Стефан Софиянски призова България да влезе по-бързо в еврозоната. Софиянски препоръча да се създаде обществен комитет, който да подпомага въвеждането на еврото в страната. "Този комитет за подкрепа на въвеждането на еврото има политическа функция да подкрепи безвъзвратния процес на България като част от ЕС, трябва също да изиграе и ролята на просветител, и на подготвящ бизнеса и обикновения човек за влизането в еврозоната. Това е поне 2-3-годишен процес", обясни идеята си пред bTV бившият кмет на София.

Според него има две възможности – България да влезе в еврозоната с валутен борд или да бъде отменен валутният борд и тогава да се предприемат стъпки към въвеждането на европейската валута.

Софиянски уточни, че отмяната на валутния борд дава свободата на България да определи курса на лева към еврото и дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности на икономиката, по-големи възможности на банките.

"Ако България реши да влезе в еврозоната с валутен борд, нещата са ясни – това е удобен, но скучен вариант, защото е рутинната стъпка. Ще влезем с 2 лв. за 1 евро, ние сме свикнали на това и ще продължим с този стандарт и този начин на развитие", допълни той.

Софиянски подчерта, че увеличението на цените зависи именно от подхода. И обясни: "Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутни борд, да намали еврото – примерно лев – евро и тогава да влезем в еврозоната. При този вариант обикновения човек печели, доходите му се качват два пъти. Този вариант, фаворизира обикновения човек, но обременява бизнеса много. Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, но тук вече е ролята на правителството и на фискалната политика да може да поеме този буфер и да облекчи обикновения човек, да му качи доходите два пъти, но същевременно да подкрепи бизнеса и да не му ограничи експорта".

По думите му 21 години ние спазваме тези ограничение, които еврозоната налага на една държава

„Ако сме били честни и сме спазвали ограниченията и покажем възможността да спазване определен курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме подготвени и като хора, и като бизнес, и като държава. Правилните стъпки са излизането от валутния борд, намирането на подходящ курс за лева, благоприятен за хората, отежняващ бизнеса, но държавата трябва да изиграе този буфер. Хората не чувстват достатъчен авторитет в българското правителство”, допълни бившият кмет на столицата.

Той заяви, че не смята Стив Ханке за сериозен икономист. "Повече е един пропагандатор. Той дойде при мен в кабинета и ми хвърли един договор за 40 000 лв. да ми бъде съветник и ми каза, че България не трябва никога да въвежда валутен борд. Разговорът ни продължи изключително кратко, аз го помолих да се оттегли и че не може да ми бъде съветник, защото имам намерение България да въведе валутния борд", разказа Софиянски.

Бившият служебен премиер коментира и плановете на правителството за еврозоната: 

"България трябва да има самочувствието и да има правителство, което взема суверенни решения. Правителството на Бойко Борисов и Бойко Борисов не са хора, които могат да вземат сами решения. Те се влияят от хората и са слабо правителство и оттам идват всички тези лакътушения. Затова смятам, че трябва като общество да намерим формулата да подкрепим влизането на България в еврозоната”. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във