Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СТАТУКВОТО В БАНКА ДСК НЕ СЕ ПРОМЕНЯ

Банка ДСК винаги е била обект на особено внимание от страна на управляващата политическа сила поради изключително важната позиция, която заема във финансовия ни сектор. Непосредствено след всеки избор за Народно събрание и съставянето на правителство, управляващите се заемат с подмяната на ръководството на Банка ДСК. До средата на 1998 г. това правеше парламентът, който избираше председателя на касата и неговите заместници. Сега обаче схемата на управленските рокади е малко по-сложна. Двамата акционери на банката - Министерският съвет, притежаващ 75% от капитала, и Банкова консолидационна компания АД - собственик на 25%, трябва да проведат общо събрание, на което да вкарат в надзорния съвет хора на управляващата политическа сила. Те на свой ред пък могат да сменят управителния съвет на банката.
Предстоящото общо събрание на ДСК, което ще се проведе три седмици след изборите - на 5 юли 2001 г., обаче няма да обсъжда промени в надзорния й съвет. Такава точка просто не фигурира в обявения в Държавен вестник дневен ред.
Така че сегашните надзорници - Елиана Масева, Кирил Ананиев и Нина Ставрева, ще си запазят местата. Засега не се очаква те да правят рокади в управителния съвет, ръководен от Спас Димитров. Освен ако някой не реши да си тръгне сам...
На 5 юли акционерите на Банка ДСК ще гласуват как да бъде разпределена печалбата на банката за 2000 г., която е 17.9 млн. лева. Управителният съвет е предложил тя да бъде капитализирана, но акционерите може да решат да бъде разпределена като дивидент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във