Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стартират обсъжданията по проектобюджета на ДОО

Управителят на НОИ Ивайло Иванов

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт /НОИ/ ще обсъди проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година.

Бизнесът заяви, че няма да го подкрепи, заради служебно определеното нарастване с 3.9 на сто на минималните осигурителни прагове.

Синдикатите също ще гласуват против. Причината е предложеното намаляване на 50 процента на обезщетението за болест през първите три дни от болничния.

Държавата ще увеличи с 40 лева майчинските. През втората година на детето месечно ще се дават по 380 лева.

С 1.80 лева ще се повиши и ще стане 9 лева минималното дневно обезщетение за безработица, но ще се завиши изискваният стаж за получаване на този вид обезщетения. 

Земеделски стопани и тютюнопроизводители ще трябва да се осигуряват на минимум  480 лева на месец.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще се индексира с 3,8 процента и от юли ще стане 207.60 лева. Със същия процент ще нараснат и останалите пенсии. Средната ще достигне 363 лева, но тавана от 910 лева се запазва. Вноската за пенсия ще има ръст от 1 процент. По график ще нарастват изискваните стаж и възраст за пенсиониране.

Очаква се за пенсии да се похарчат 480 милиона повече. След днешното обсъждане в Надзорния съвет, проектобюджетът ще се придвижи за дискусия в Националния тристранен съвет, а след това ще бъде приет от правителството и внесен в Народното събрание за окончателно одобрение.

Днес Надзорният съвет на Здравната каса пък ще обсъжда парите за здраве догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във