Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стартира програма за повишаване на финансовата грамотност за учениците

Започва образователната програма за финансова грамотност за ученици от 9 до 11 клас, подкрепена от с подкрепата на българските банки и компанията за разплащания Visa. През първата година в 10 училища в цялата страна ще се провеждат часове по финансова грамотност, като част от кампанията "Нашите пари", а преподаваните уроци следват специално разработени за програмата учебник и учебна тетрадка. Материалът покрива ключови финансови теми като икономика, финансови термини, лични финанси, изготвяне на бюджет, депозити, кредити и инвестиции.

"Днес е широко разпространено мнението, че за да се предпази в дългосрочен план устойчивостта на дадена икономика, е от съществено значение настоящите и бъдещите потребители на финансови продукти да разполагат с необходимите финансови познания и умения, така че да бъдат в състояние да взимат информирани и разумни решения. Освен това, между отличните финансови познания и успеха на предприемача съществува тясна връзка. Visa и българските банки ще осигурят точните умения, необходими на учениците да успеят в модерния свят", каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Целта на програмата е да научи младите хора как да разпределят своя бюджет и да правят разумен избор относно личните си финанси. За учебната 2016-2017 г. програмата ще обхване 10 града в страната, като ще има и онлайн присъствие и активност в социалните канали, за да се постигне по-висока ангажираност и по-добро разбиране на темите.

"Трябва да развиваме уменията на младите хора и да ги стимулираме да постигат повече, което ще има позитивен ефект както за пазара на труда, така и за растежа и иновациите в България. Финансовата грамотност е умението да разбираш как работят парите в днешно време, познанията, които позволяват на човек да взима ефективни решения за средствата, с които разполага. Нашата кампания ще помогне на младите хора да управляват по-добре средствата си в един свят, който всеки ден става все по-дигитален", каза Александър Георгиев, председател на борда на Visa в България.

Без познания по финансова грамотност за младите хора е трудно да управляват ежедневните си финанси или да разпределят бюджета си, показа представително проучване, поръчано от Visa през 2016 г. сред ученици от 9 до 12 клас. Ниското ниво на финансова грамотност сред учениците се потвърди и от недостатъчните им познания по различни практически въпроси във финансовата сфера. Все пак, в контекста на недоброто теоретично и финансово образование, по-голямата част от учениците - 84% биха желали да посещават часове по практическа финансова грамотност, показва също проучването.

Партньори в дългосрочния проект са също ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси), както и онлайн платформата за образователни видео уроци и упражнения на разнообразна тематика – Уча.се, на която ще се публикуват редица видео уроци на различни финансови теми, включени в учебника. Учебните материали са отпечатани от издателство Просвета и са изготвени съобразно високите стандарти за съдържание в учебниците. Автор е Красимира Толина – училищен преподавател и обучител на учители по икономически предмети, с богати и задълбочени експертни познания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във