Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Стандарт енд Пуърс" препотвърди кредитния рейтинг "ВВВ-" на Община Стара Загора

Mеждународната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ е препотвърдила дългосрочния кредитен рейтинг „ВВВ-“ на Община Стара Загора за 2021 г., съобщиха от общинския пресцентър. Перспективата остава стабилна, благодарение на усилията на Общината да поддържа разумни нива на дълг и стабилна ликвидност, въпреки по-ниските приходи в следствие от пандемията COVID-19.

Рейтингът на Община Стара Загора е подкрепен и от ангажимента на градската управа за ограничаване на разходите, което запазва ниско нивото на дълга. Прогнозата на анализаторите е за икономически растеж от 3% и продължаващо възстановяване на икономиката и общинските приходи, което ще позволи на общинския бюджет в средносрочен план да остане в стабилно състояние.

Въпреки силните финансови показатели на Община Стара Загора все още остава ограничена предвидимостта на дългосрочната финансова политика на града. Това е така поради характера на институционалната рамка, при която функционират българските градове и важната роля на централната власт в България в отношенията централна-местна власт. Градът финансира повечето от изпълняваните си проекти с европейско финансиране, което допринася за нисък, макар и покачващ се, дълг, което намалява напрежението върху общинския бюджет.

Според международната агенция, управлението на общинските финанси в краткосрочен план е адекватно, но липсва дългосрочност в планирането, което оказва влияние при процеса на формулиране на общинските политики. В оценката също се посочва слабият местен банков сектор, който е отражение на този в страната, и важността му за осигуряване на външна ликвидност.

 

Общината Стара Загора

е стратегически център в България и на Балканския полуостров. Благоприятното транспортно-географско положение на общината и в частност на град Стара Загора е едно от важните предимства на общината и важен фактор за нейната конкурентноспособност.

Чрез изграденият автомобилен и ж.п. транспорт се осигуряват добри възможности за търговски контакти със страните от Европа, Близкия и Среден Изток. 

През територията на Община Стара Загора преминават важни главни пътища от републиканската пътна мрежа:


  • Автомагистрала "Тракия" - преминава на 10 км южно от град Стара Загора (с Европейска категоризация Е-80)

  • I-5 - Русе - Свиленград (с Европейска категоризация Е-85)

  • II-66 - София - Бургас

Транспортната инфраструктура е добре изградена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във