Банкеръ Weekly

Финансов дневник

StandardPoor's напери гребена на ГЕРБ

Standardamp;Poor's въведе нова методология на изчисление на рейтинга, благодарение на която повиши кредитния рейтинг на България по краткосрочните облигации в чуждестранна и местна валута от А-3 на А-2 и потвърди този на дългосрочните облигации в чуждестранна и местна валута на BBB със стабилна перспектива. Това едва ли ще окаже някакво влияние върху бизнесклимата, камо ли пък върху жизненото равнище, но определено ще вирне още повече носовете на управляващите. Суперлативите за тях са ясни: правителството следва силна фискална политика, като поддържа ниски нива на държавния дълг и благоприятна фискална позиция - на базата на продължаваща бюджетна консолидация и структурни реформи. В съобщението на агенцията обаче няма оптимизъм за бързо възходящо икономическо развитие на страната, но има плаха надежда за по-далечното бъдеще. Standardamp;Poor's вижда положителни перспективи за растеж пред българската икономика в средносрочен план. Те свързват това с усвояването на средства от европейските фондове и други ползи от членството на България в Европейския съюз.


Ощетената от България агенция чиято годишна такса падна с 15 хил. евро - от 75 хил. на 60 хил. евро в края на април, сега показва завидна експедитивност коментираха експерти. Да припомним, че подбивайки цената, финансовият министър Симеон Дянков подписа удължаване на споразумението с агенцията до края на 2013 година.


Преди година агенция Moody's повиши кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна перспектива.


В годишния си кредитен доклад за България пък, оповестен преди два месеца, Moody's отбеляза, че дългосрочният рейтинг на страната на ниво Baa2 и стабилната перспектива отразяват умерени нива на икономическа и институционална сила, както и висока финансова стабилност на правителството, което допринася и за умерената податливост на страната към непредвидени рискове. И в този документ се изразяваше съмнение за икономическия възход на България. Умерената оценка за икономическата ни сила отразяваше икономика със среден размер от приблизително 54 млрд. долара и средни приходи (в световен план), плюс нарастване на диверсификацията на икономическата активност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във