Банкеръ Daily

Финансов дневник

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) повиши кредитния рейтинг на Гърция от степен "B" до "B+" със "стабилна " перспектива. Експертите на агенцията отбелязват подобряващия се баланс на рисковете при запазващото се високо ниво на държавния дълг на страната.

Новият кредитен рейтинг е една степен над предходната възходяща оценка на S&P, направена в началото на годината, когато гръцкият рейтинг беше повишен до "В" от "В-".

Агенцията също така не изключва по нататъшно укрепване на позицията на Гърция в рейтинговата таблица. Това, според анализаторите на S&P, може да стане възможно, ако продължи ръстът на преките чуждестранни инвестиции и бъде отбелязан прогрес при неработещите активи на банковата система.

Преди това рейтинговата агенция Moody's, даде позитивна оценка на страната на ниво "B3", отбелязвайки положителни сигнали от изпадналата във финансова криза Гърция.

Става дума за новия пакет за подкрепа, съгласуван с финансовите министри на еврозоната. Според експертите на агенцията, тази програма ще позволи на правителството в Атина да се върне на капиталовите пазари и да изпитва " много умерени" потребности от рефинансиране в следващите 10 години.

Преди дни финансовите министри на еврозоната съгласува пакет от мерки за намаляване на дълговата натовареност на Гърция. Срокът за погасяване на дълговете се продължава с 10 годни, като на страната се дава и 10-годишна отсрочка в изплащането на лихвите. Освен това страната получава и нов транш в размер на 15 млрд. евро в рамките на текущата програма за финансова помощ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във