Банкеръ Daily

Финансов дневник

Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на Китай

Рейтинговата компания Standard & Poor's заяви днес, че потвърждава кредитния рейтинг на Китайската народна република на ниво „A + / A-1“, посочвайки, че страната ще успее да поддържа над средния растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) и ще подобри фискалните си резултати през следващите три до четири години.

„Вероятно е икономиката да се сблъска с повишена несигурност поради напрежението между САЩ и Китай и продължаващите усилия за преструктуриране на икономиката и намаляване на финансовите рискове“, се посочва в изявлението, цитирано от Ройтерс. "Наложените от САЩ ограничения за трансфер на технологии в Китай могат да възпрепятстват подобряването на производителността, но въпреки това е по-вероятно Китай да поддържа силен икономически растеж, ако ускори вътрешните реформи", допълва кредитната агенция.

Рейтинговата агенция очаква растежът на реалния БВП да остане над 5% годишно през следващите три години, съобщават от БНР. Standard & Poor's също така посочи, че може да повиши рейтинга на Китай, ако растежът на кредитите се забави допълнително, но може и да го понижи, ако агенцията види по-голяма вероятност, че Китай ще отслаби усилията си за ограничаване на нарастващия финансов риск и ако позволи по-висок кредитен растеж в подкрепа на икономическата експанзия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във