Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Стандард енд Пуърс" потвърди инвестиционния рейтинг на София

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София на ниво "ВВВ" със стабилна перспектива.

Българската столица ще продължава да поддържа ниски дефицити чрез финансиране на капиталовите сметки от фондове на Европейския съюз, ликвидни резерви и ограничен нов дълг, смятат от агенцията.

Според S&P, българската столица има достатъчно финансови буфери, за да поеме ограниченията, свързани с руско-украинския военен конфликт. Агенцията очаква централната власт да помогне на общините, като компенсира нарастващите цени на газа. Българската столица ще продължава да поддържа ниски дефицити чрез финансиране на капиталовите сметки от фондове на ЕС, ликвидни резерви и ограничен нов дълг, смятат от кредитната агенция.

"Много силното бюджетно представяне на София по време на пандемията от Covid-19 създаде достатъчна финансова свобода, за да устои на натиска от намалените перспективи за растеж на БВП и нарастващите цени на енергоносителите. Въпреки че националният БВП на глава от населението изостава от средноевропейските нива, в София средният брутен доход на населението е значително по-висок от средния за страната. Положително е, че финансовото управление на София обикновено  запазва висока оперативна ефективност“, посочват от  "Стандард енд Пуърс"

Градът отчете бюджетите си за 2020 г. и 2021 г. със стабилен излишък, което помага за поддържането на буфери, коментира зам.- кметът Дончо Барбалов.

"Освен инвестиционния рейтинг, с който в тези трудни времена можем да се похвалим, това, което е много важно за нас, е и отчитането от страна на рейтинговата агенция на стабилното финансово представяне на общината по време на коронавирусната криза, недопускането на дефицити, запазването на финансовата устойчивост на общината. Това е една добра предпоставка за стабилна инвестиционна програма през тази и следващите години, както добра база за привличане и задържане на инвеститори в София", посочи Барбалов.

Рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" очаква централната власт у нас да помогне на общините, като компенсира нарастващите цени на газа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във