Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на Япония

Агенция "Стандард енд Пуърс" намали с една степен дългосрочния суверен кредитен рейтинг на Япония до "А+" от "АА-", отбелязвайки, че е малко вероятно страната да съживи икономическия си растеж и да сложи край на дефлацията през следващите няколко години.

Въпреки дадените първоначални обещания, стратегията на японското правителство за съживяване на икономическия растеж и за край на дефлацията изглежда малко вероятно да преобърне текущите слаби перспективи пред страната през следващите две до три години. Икономическата подкрепа за суверенната кредитоспособност на Япония продължава да отслабва през последните три до четири години, отбеляза кредитната агенция в свое изявление след днешното решение.

В същото време "Стандард енд Пуърс" обяви, че дългосрочната перспектива преди новия кредитен рейтинг на Япония е стабилна. Стабилната перспектива отразява очакванията, че скромният икономически растеж и стабилизацията на ценовите нива ще забавят нарастването на държавния дълг през следващите две години и в крайна сметка ще го стабилизират, посочи кредитната агенция.

По този начин японският кредитен рейтинг вече е по-нисък от тези на Китай и на Южна Корея - два от ключовите икономически конкуренти на Япония, след като вчера "Стандард енд Пуърс" повиши с една степен суверенния кредитен рейтинг на Южна Корея до "АА-".

Facebook logo
Бъдете с нас и във