Банкеръ Daily

Финансов дневник

Срещу „паричната хегемония“ на САЩ Иран пуска мюсюлманска криптовалута

S 250 794d7ba0 bea8 43a3 b1f3 9c1c6662edeb

Президентът на Иран предложи да се създаде мюсюлманска криптовалута като едно от средствата за противопоставяне на икономическото господство на САЩ. Изказвайки се на ислямска конференция в Малайзия на 19 декември тази година, иранският президент Хасан Рухани призова мюсюлманските нации да засилят финансовото и търговското сътрудничество и да намалят зависимостта си от щатския долар, според доклад на Асошиейтед прес (АП). Рухани твърди, че икономическите санкции в САЩ са „основните инструменти за доминираща хегемония и тормоз“ на други държави и изтъкна, че създаването на специална банкова и финансова система сред мюсюлманските държави, ще им позволи да използват местните валути за разплащания в търговията. Затова Рухани предложи създаването на криптовалута като част от усилията. Както съобщава АП, Рухани казал: "Мюсюлманският свят трябва да разработва мерки, за да се спаси от господството на щатския долар и американския финансов режим."

В конференцията са участвали лидери на големи мюсюлмански страни, включително Турция, Катар и Малайзия, докато Саудитска Арабия и Пакистан са се оттеглили от конференцията. Съобщава се, че идеята на иранския президент среща засега подкрепа само в Малайзия, тъй като премиерът на страната Махатхир Мохамад споделя инициативата, съобщава местното издание Free Malaysia Today.

Това е първият път, когато Иран и Турция обмислят възможността да създадат алтернатива на щатския долар. Махатхир Мохамад казал: „Можем да използваме собствените си валути или да имаме обща валута.“ Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган очевидно е разкритикувал Организацията на ислямското сътрудничество, като се е аргументирал с твърдението, че платформата, която свързва мюсюлманския свят, демонстрира „липса на прилагане“.

Редица глобални юрисдикции обмислят създаването на криптовалута, за да избегнат санкциите от САЩ. Както съобщи Cointelegraph в края на септември тази година, властите в Северна Корея са обявили намерението си да издадат цифрова валута, като експертите смятат, че инициативата има за цел да помогне на страната да заобиколи санкциите от САЩ.

Междувременно Венецуела очевидно е един от най-популярните примери за държави, които се опитват да заобиколят американските санкции, използвайки собствена криптовалута. Стартирала през февруари 2018 г., Petro стана първата в света национална петролна криптовалута".

Facebook logo
Бъдете с нас и във