Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СРЕЩАТА ВЪВ ВАШИНГТОН НЯМА ДА НАМЕРИ ЛЕК ЗА КРИЗАТА

За два дни - от 11 до 13 октомври, Вашингтон се превръща в средище на финансовите министри и ръководителите на централните банки на всички страни. Това е времето, в което се провеждат редовните годишни срещи на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд, чиито седалища се намират в столицата на Съединените американски щати. Ден преди те да започнат - на 10 октомври, пък е съвещанието на ръководителите на финансовите ведомства на страните от Г-7.
Българската делегация във Вашингтон се води от министъра на финансите Пламен Орешарски, който е гуверньор за България в Световната банка. Още в четвъртък (9 октомври) за САЩ замина и управителят на БНБ Иван Искров. Българските представители ще вземат участие в заседанията на Холандската група на МВФ и Световната банка, чийто член е страната ни, и ще проведат поредица от срещи с членове на международни финансови институции, инвестиционни и централни банки.
Естествено основната тема, около която ще се въртят всички разговори, е кредитната криза и последиците от нея. В интервю пред германския Щутгарт Цайтунг Юрген Щарк, който е член на борда на директорите на Световната банка, заявява, че пазарната корекция ще продължи още известно време - заради продължаващия срив на американския пазар на недвижими имоти и лошото състояние на банковите депозити, и едва ли решението ще бъде намерено сега във Вашингтон.
Финансовата криза премина в ново измерение и политиците трябва да намерят нови методи за овладяването й. Не очаквам на срещата да постигнем някакви забележителни резултати, но със сигурност мога да заявя, че тя се провежда в подходящото време за начертаване на правилния курс, допълва Щарк.
Другите горещи въпроси, по които ще се водят дискусии във Вашингтон, са свързани с цените на горивата и хранителната криза. В програмата са включени и семинари, посветени на суверенните фондове за стабилност. Пленарното заседание на участниците в Групата на Световната банка и Международния валутен фонд ще бъде открито в понеделник (13 октомври) в 9.30 часа вашингтонско време и ще продължи до 18.30 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във