Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В БАНКИТЕ Е 669 ЛЕВА

Месечната издръжка на един чуждестранен мениджър в българска банка се равнява на заплатите на 40 нейни служители, сочи проучване на в. БАНКЕРЪ. Средният размер на приходите (заплата, премии и надбавки) на един чужденец, който е началник на управление или изпълнителен директор, варира между 6 хил. и 12 хил. щ. долара на месец. Така годишно институцията харчи за този тип кадри между 72 хил. и 132 хил. щ. долара.
В зависимост от договора, който западнякът е подписал с работодателите, банката може да поеме и плащането на данъците, които той дължи по този доход. И това са само част от разходите, свързани с неговата издръжка.
По правило чуждестранните мениджъри, които участват в управлението на българските банки, не знаят родния ни език (приятно изключение от това правило е членът на съвета на директорите на ОББ Христос Кацанис). Затова към тях е прикрепен секретар-преводач, чиято заплата е минимум 400 лв. на месец.
Чуждестранните мениджъри получават също персонален автомобил с шофьор, който взема не по-малко от 300 лв. на месец. Колата пък изразходва месечно около 200 литра бензин, който също се плаща от банката.
Повечето западни мениджъри естествено идват у нас със семействата си, а банката трябва да им намери жилища, и то не какви да е. Защото някои от тях поставят специални изисквания. Например апартаментът да не е под 300 кв. м, да е в близост до централата на банката, да е с френски прозорци и да има денонощна охрана. Или пък да е в престижен квартал с басейн и градина. Наемът е за сметка на кредитната институция и варира между 1000 и 4000 щ. долара на месец. Отделно тя плаща за издръжката на жилището - ток, вода, парно..., което й излиза не по-малко от 300 лв. на месец.
Банката обикновено поема разноските на чуждестранните мениджъри за адвокати, за застрахователни и осигурителни вноски, такси за клубове и други подобни. За тях месечно отиват между 1500 и 2000 щ. долара. Някои кредитни институции плащат и годишни премии, които варират между 150 и 200% от месечното възнаграждение.
По груби изчисления един чуждестранен изпълнителен директор или член на директорския борд струва на българската банка между 13 хил. и 20 хил. щ. долара на месец, или от 150 хил. до 240 хил. щ. долара годишно. Издръжката на началници на управления и прокуристи варира между 80 хил. и 150 хил. щ. долара годишно. В тези сметки не влизат премиите, които много от висшите чуждестранни мениджъри получават като процент от чистата печалба на банката.
Запознати с мениджърските договори твърдят, че в тях има и много интересни клаузи за обезщетения, които кредитните институции трябва да изплатят, ако освободят предсрочно наетия директор. Сумите по тях варират между шест и двайсет и четири месечни възнаграждения.
Най-големите финансови институции у нас - БУЛБАНК, ОББ, Пощенска банка, ХЕБРОСБАНК, SG ЕКСПРЕСБАНК, Райфайзенбанк (България), БНП-Дрезднербанк (България), се управляват от чуждестранни шефове.
И когато в една българска банка работят двама или трима вносни мениджъри, парите за издръжката им не са чак толкова големи на фона на общия размер на разходите по икономически елементи. Такъв е случаят с БУЛБАНК, в чийто директорски борд чужденец е единствено Луиджи Ловалио, или ХЕБРОСБАНК - с изпълнителен директор Гаутам Вир. Там тепърва персоналът ще се обогатява с чужденци. Но има кредитни институции, в които на висшите и средните управленски нива са назначени поне десетина чужденци. Годишните разходите за издръжка на чуждестранните мениджъри в тези банки са между 1.5 и 2 млн. щ. долара. От тях само за месечни възнаграждения отиват между 720 хил. и 1 млн. щ. долара. Интересното е, че тези разходи заемат до 30% от общата сума, която банките плащат за работни заплати през годината.
Според неофициални данни средният размер на месечното възнаграждение в повечето работещи у нас банки не е чак толкова висок. Общо за банковата система средното месечно възнаграждение за ноември 2000 г. е 669 лева. Ако към тях прибавим и разходите за социални осигуровки, сумата нараства до 876 лв. средно на служител.
В неофициалната класация за средна работна заплата към края на ноември 2000 г. води клонът на Зираат банк в София. Служителите му получават средно по 2400 лв. на месец. На второ място е клонът на Ситибанк с 2100 лв. средно на служител. Следват БУЛБАНК - с 2000 лв., клоновете на ИНГ Банк и на Хиосбанк - с по 1800 лв., клонът на Хипоферайнсбанк - с 1700 лв., БНП-Дрезднербанк (България) - с 1300 лв., Райфайзенбанк (България) и Интернешънал Комършал Банк - по 1000 лева.
Средното трудово възнаграждение за ноември 2000 г. на служителите в едни от най-големите кредитни институции като ОББ, Банка ДСК, Пощенска банка, БИОХИМ, SG ЕКСПРЕСБАНК и ХЕБРОСБАНК е между 390 и 580 лева. Разбира се, тези банки имат значителен брой нисш слабоквалифициран персонал, който получава малки заплати. А възнаграждението на тези служители съществено влияе върху усреднения размер на работните заплати в банките. Но слуховете за големите пари, които раздавали банките на своите служители, също са мит, който чувствително се разминават с реалността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във