Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СПРЯХА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА ПЕРАЛНЯ

Престъпна схема за пране на пари в България, организирана от американски наркотрафиканти от Флорида, е разкрита при съвместна операция на ФБР, ГДБОП и Комисията за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, съобщи в четвъртък (20 юли) директорът на ГДБОП - главен комисар Ваньо Танов.
По данни на ГДБОП разработката започва в Щатите в края на миналата година и приключва през май 2006 г. с разбиването на престъпната група и внасянето на обвинителните актове срещу нейните тартори в съда. Сред задържаните се оказва и 34-годишният Л. К. - британец с американски паспорт, чиято задача е била да създаде организация за изпирането на част от наркодоларите в България.
Преди около две години Л. К. установява контакт с неназован български адвокат, чрез когото регистрира две фирми за строителство и търговия с недвижими имоти. Постепенно в организацията на Л. К. се включват още четирима нашенци. От съображения за сигурност всички срещи между боса и тукашните му подчинени се провеждат зад граница, а парите се вкарват в България на траншове под 30 000 лева.
За този период престъпната група е купила четири-пет апартамента в центъра на София плюс други 11 имота по Южното Черноморие на обща стойност 1 млн. долара. По документи, разбира се, защото за никого не е тайна, че по принцип разликата между истинските и фактурираните цени на търгуваните имоти се доплаща на ръка. И без участниците в сделките да оставят каквито и да било писмени следи за реалните стойности на покупко-продажбите.
Според главен комисар Ваньо Танов щатската престъпна групировка е разработила схема за пране на пари в десетина европейски държави. А България е привлякла вниманието им по две причини - с невиждания бум в строителството през последните пет-шест години и с активния пазар на недвижимите имоти. Истинската причина за американското присъствие тук обаче е друга: 70% от строителния бизнес и търговията с недвижими имоти са чиста проба черна и сива икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във