Банкеръ Daily

Финансов дневник

Спрягат шефа на UniCredit за изпълнителен директор на HSBC

Жан-Пиер Мустие

Изпълнителният директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие се очертава като един от основните външни кандидати за главната роля в HSBC Holdings, информира Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Французинът преговаря за позицията с най-голямата банка в Европа, казват хората, запознати с въпроса. По техните думи бордът на HSBC все още не е взел решение и обмисля кандидати, сред които и  временният мениджър на банката Ноел Куин.

От HSBC посочиха през тази седмица, че може да отнеме време до август да назначат заместник на Джон Флинт, който беше отстранен миналата година, след като председателят Марк Тъкър засили усилията си за възраждане на растежа. Доскоро изглеждаше, че работата ще отиде при Куин.

На 18 февруари банковият гигант HSBC обяви, че ще съкрати 35 000 работни места или 15% от персонала си като част от план за драстично намаляване на разходите. Кредиторът планира и продажбата на активи в размер на 100 млрд. долара, като намали размера на своята инвестиционна банка и обнови бизнеса си в САЩ и Европа.

59-годишният Мустие съкрати около 14 000 работни места в UniCredit. Акциите на италианската банка се повишиха с над 30 на сто през миналата година, изпреварвайки повечето си европейски партньори. Тъй като работата на UniCredit се подобри, тя позволи на Мустие да даде още по-амбициозни цели: този месец кредиторът заяви, че може да ускори плановете си да върне по-голяма част от печалбата на акционерите. Може би именно този успех доведе до това, че името му да се спряга в комбинация с други топ европейски банкери за кандидат за главната роля в HSBC.

Докато по-голямата част от кариерата му преминава основно във френски и италиански банки, Мустие може да се похвали и че е заемал ръководни банкови постове в Лондон. Той прекарва десетилетие в британската столица, работейки за Societe Generale. Мустие има опит и в Азия, където HSBC прави около половината от приходите си и иска да генерира още. В Хонконг и Токио той работи като инвестиционен банкер - част от общо 22-годишната му кариера.

След новината акциите на UniCredit спаднаха с 2,9% в Милано. Мустие управлява италианската банка в продължение на четири години.

От HSBC и UniCredit са отказали коментар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във