Банкеръ Daily

Финансов дневник

Спрягат Йерун Дейселблум за наследник на Лагард

Холандското правителство агитира партньорите си да изберат бившия финансов министър Йерун Дейселблум за управляващ директор на Международния валутен фонд след оттеглянето на Кристин Лагард, съобщи "Блумбърг", като се позова на запознато с въпроса лице. Евентуалното му назначение ще постави закален ветеран от кризисния период в еврозоната на най-високата позиция в базирания във Вашингтон кредитор точно когато световната икономика е в най-слабата си форма за последното десетилетие и е все по-застрашена от интернационалните търговски разпри.

Дейселблум е един от неколцината спрягани в момента кандидати да оглавят МВФ, между които е и председателят на "Банк ъф Инглънд" Марк Карни. Госпожа Лагард ще напусне МВФ на 12 септември, за да оглави Европейската централна банка, след като Марио Драги оваканти поста на 31 октомври. Последните 11 управляващи директори на международния кредитор са европейци.

Петдесет и три годишният Дейселблум, който беше министър на финансите на Холандия в периода от 2012 до 2017 г., се прочу през 2013 г., след като оглави Еврогрупата - могъщия форум на финансовите министри от еврозоната. От тази позиция той оглави усилията на блока да преодолее кризата на дълга, включително да сключи споразумения за спасително кредитиране на Гърция и Кипър. През 2015 г. Дейселблум води тежки преговори с Атина и с участието на МВФ, които едва не извадиха южната ни съседка от еврозоната. Той също ръководеше трудните преговори за създаването на банков съюз на еврозоната.

Дейселблум не е заемал други важни постове, след като мандатът му начело на Еврогрупата изтече през януари 2018 г., донякъде и защото неговата Работническа партия се представи зле на изборите в Холандия и остана извън управляващата коалиция.

Европейските финансови министри изявиха желание блокът да се обедини зад един кандидат, но има и други висококвалифицирани професионалисти, които могат да получат подкрепата им. Управителят на "Банк ъф Ингланд" Марк Карни е смятан за подходящ кандидат, макар че е повдиган въпросът дали е "достатъчно европеец", за да получи подкрепата на блока. Други споменавани имена са тези на испанския финансов министър Надя Калвиньо и управителя на финландската централна банка Оли Рен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във