Банкеръ Daily

Лъчезар Богданов

Спорът дали икономическият растеж ще бъде 3,3% или 3,6% е излишен

Малко излишен е спорът дали икономическият растеж ще бъде 3,3% или 3,6%". Това каза пред БНР икономистът Лъчезар Богданов.

"Това, което се прави в такива случаи, е Министерството на финансите взема най-реалистичната прогноза и отчита дали има рискове тя да не се сбъдне. Те са отчели такива рискове, от които експортно ориентираната българска индустрия ще пострада и растежът ще е по-нисък", смята Богданов. 

Според него няма драма с подобно прогнозиране, но е важно доколко правителството може да поеме такъв шок, не може да го предотврати, защото не зависи от българската политика: "Ако има рецесия в Германия, ако Китай допълнително забави растежа си и много, много други фактори, ако се натрупат, очевидно растежът ще е по-нисък. Очевидно и приходите ще са по-ниски от заложените. Това ще означава или по-голям дефицит, или ще трябва да се ограничат някои разходи, примерно през втората половина на следващата година", уточни икономистът. 

Според Богданов могат да бъдат надвишени ръстовете на потребителското и жилищното кредитиране: "Да има повече вътрешни кредити, повече потребление, повече покупки на жилища, повече строителство, което да действа в обратната посока. Т.е. да сме подценили част от вътрешното потребление".

Той коментира целите за привличане на чуждестранни инвестиции, заложени в бюджета, като консервативни и неамбициозни. И прогнозира, че при оптимистичен сценарий за водене на политика на поддържане на благоприятен бизнес климат те могат да бъдат надхвърлени.

Икономистът посочи, че най-същественият буфер в ситуация на очакван голям външен шок е доколко стартовата ти позиция е била рискова.

За правителствената политика по доходите Богданов заяви:  "В България, общо за икономиката, заплатите нараснаха с около 45% в номинално изражение. Това е и защото българският пазар на труда е част от европейския и българските работници имат алтернативата да отидат да работят където и да е в страна от ЕС. Това ще продължи да оказва натиск върху работодателите в България да плащат по-високи номинални заплати. Така че не мисля, че е чак толкова голям приносът на проектобюджета с тези предвидени 10% (за увеличение на заплатите в публичния сектор - бел.ред.). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във