Банкеръ Daily

Финансов дневник

Спорно финансиране от 210 млн. евро в "Олимпик"

Кипърската сметна палата е предупредила преди 3 години за потенциални затруднения пред застрахователната компания "Олимпик". 

Председателят на институцията, цитиран от БНР, посочва, че още през 2015-а година кипърската палата е предупредила за възможни проблеми пред компанията от следващата 2016-а година, когато влиза в сила новата система за застрахователен надзор в ЕС - познат като "Платежоспособност 2".

Заради проблеми с капиталовата адекватност "Олимпик" не е в състояние да отговори на изискванията на „Платежоспособност II”, бе решаващият извод в доклада от външния му одит, представен на 4 май тази година.

В него одиторът констатира, че не е било възможно да се съберат доказателства заналичието на активи, с които компанията да удовлетвори новите критерии за функционирането на застрахователните дружества. Спорното финансиране е на обща стойност от около 210 млн. евро и включва инвестиции в имот и в  друго дъщерно дружество, корпоративни облигации и пари в брой.

Всички процедури в случай на неплатежоспособност на застрахователно дружество с оглед на защитата на застрахованите лица са извършени в установените от закона срокове, подчерта в съобщение кипърската Служба за контрол на застрахователните компании.

Пред БНТ ликвидаторът на "Олимпик" също даде разяснения. 

"Съществуването и стойността на някои от активите на компанията, описани в счетоводните книги, са под голям въпрос. Одиторите, които са разследвали тези активи, както и реалната им стойност, не са потвърдили същите стойности. Компанията няма способността да изпълнява дългосрочните си финансови задължения заради прекалено ниския си наличен капитал, което довежда до анулирането на лиценза ѝ", посочи Павлос Накузи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във