Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Споделянето застигна и кредитите

Изпълнителният директор на Klear Лоик льо Пишу
S 250 a5d99f4e af8c 4c7d 8318 1aa8f415faa9
S 250 90039ee0 d682 47d4 802d bc5566f58bb4
S 250 95a46ee8 aaac 4802 82e6 805c9640df1e

По-евтини алтернативи на традиционните финансови услуги набират популярност у нас, съобщиха водещи компании от fintech бранша (б. р. - финансови технологии) у нас.  

За около половин година две

peer-to-peer

компании (фирми за споделено кредитиране), работещи в страната, са раздали кредити за 3 млн. лева. Най-общо казано, дейността на този вид компании опира до следното: те подпомагат виртуалната среща на хора, които имат пари и искат да инвестират в проекти, с тези, които се нуждаят от средства, за да реализират идеите си. Заради ниските оперативни разходи този вид посредничество предлага по-висока доходност на инвеститорите и по-ниски лихви за кредитополучателите, отколкото тези, които биха им дали банките.

Платформата Klear, която заработи у нас през декември 2016-та, до този момент е отпуснала 1 млн. лв. заеми. Тук годишният лихвен процент по кредита се определя на базата на риска, който носи проектът, и варира от 5.7% до 14.4% годишно. Средният годишен процент на разходите, който показва реалната цена на заема, при тази платформа е 8.7%, докато процентът за потребителските кредити на банките е 11.5 на сто.

Доходността от евентуално вложение през Klear варира от 4.7 до 7.7% - в зависимост от това, колко рисков кредитополучател си е избрал инвеститорът.

Сделката изглежда примамлива на фона на лихвите по банковите депозити, които в последно време не надхвърлят 1 процент. Важно е да се уточни обаче, че тези вложения не получават покритието на държавната гаранция за депозитите - до 196 хил. лева.

"През следващите години очакваме моделът, който е част от т.нар икономика на споделянето, да промени изцяло потребителските финанси, предоставяйки истинска алтернатива на банките и на прескъпите бързи кредити", обясни изпълнителният директор на Klear Лоик льо Пишу.

Другата онлайн компания със сходна дейност, която от август миналата година работи у нас е Iuvo.

Разликата между двете платформи е, че втората регистрира за продан кредити, получили одобрение от компании за бързи заеми. Съществена разлика е също, че при Klear рискът за вложението е изцяло за сметка на човека, решил да инвестира парите си, а при Iuvo го поема компания за бързи кредити чрез т.нар. buy back функция.

При модела на Iuvo инвеститорът влага средства в даден кредит и получава средна възвръщаемост от 8 процента. В случай че кредитополучателят спре да изплаща заема си, компанията за бързи кредити е задължена след 60 дни да изкупи обратно кредита от инвеститора и да понесе загубата. Според оперативния директор на платформата Ивайло Иванов стимулът на компанията за бързи кредити в този случай е, че пласирайки заемите си, може да финансира дейността си и да повишава обращаемостта на ресурсите си.

"За тях е приемливо да понесат загуба, която така или иначе биха понесли, защото тези кредити са отпуснати по реда на традиционната им дейност", разясни още Иванов. По думите му за седемте месеца, откакто платформата функционира у нас, чрез нея 1000 инвеститори от 35 страни са инвестирали 1 млн. евро.

Сред финансовите новости попада и

единната система за управление на плащанията,

между фирмите на Epay.bg. Чрез тази услуга един предприемач може да изпрати фактури към клиентите или контрагентите си и лесно да следи и да управлява всички плащания по тях. Самото изпращане на фактурата е безплатно. Такса от 0.15 лв. се дължи само когато се потвърди, че е получен превод. Според данните на компанията към момента фирмите, които ползват алтернативното разплащане, са 2500.

Съвместно с MasterCard компанията е разработила и система, която позволява автоматично захранване на сметките на кредитни карти. От няколко месеца работи и системата EPAY-GO, чиято цел е да улесни организаторите на събития, като предоставя множество възможности за закупуване на билети и видеострийминг (видео на живо). Новите опции на системата ще дадат възможност за обединяване на различни финансови и счетоводни дейности и ще бъдат пуснати за употреба през 2017 година.

"Целта на компаниите от Fintech сектора ще бъде не просто да отговорят на високите изисквания на съвременния пазар по отношение на бързината и цената на услугите, но и да изпреварят очакванията на потребителите и да предложат цялостни решения за евтини финансови услуги. Нашите усилия са насочени именно в тази посока - удобни алтернативи за разплащане, оптимизиране на разходите и оперативен контрол", каза изпълнителният директор на компанията Георги Маринов.

За шестте месеца, откакто е на българския пазар, развитие показа и литовската платформа Paysera. Основната услуга, която компанията предлага, са

международни валутни преводи

Таксите за тях са в пъти по-ниски от банковите - 0.15 евро за фирмените плащания в ЕС и 3.25 евро за превод към САЩ, Великобритания и Китай. Системата дава възможност и за превалутиране на плащанията при валутни курсове конкурентни на банковите.

"Всеки месец компанията бележи ръст на новите си клиенти. Средномесечно за 2016 г. техният процент е около 58%, съответно средномесечният ръст в обема на извършените превалутирания през платформата е около 41 процента. Като реална сума това прави 11.8 млн. лв. (през декември). Тази тенденция води и до положителен ръст на средномесечните приходи на компанията от 71% за изминалата година", сподели изпълнителният директор Paysera България Мартин Богданов.

За 2017 г. компанията подготвя нови продукти и услуги, в това число и предоставяне на онлайн разплащания на търговци; физически ПОС терминали за дебитни и кредитни карти, масови плащания, включително комунални и към бюджета, възможност за касово захранване на клиентските сметки. Концепцията на Paysera е да предлага по-евтини, удобни и бързи финансови услуги, обобщи Богданов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във