Банкеръ Daily

Финансов дневник

Спипаха Danske Bank, че използва златни кюлчета за пране на пари

През последните месеци датската финансова институция Danske Bank бе замесена в най-мащабния скандал за пране на пари в света, свързан с клон в Естония, който изпрал 223 милиарда долара за осемгодишен период. Според последните разкрити документи от тази седмица, естонският клон на Danske Bank е позволил на избрана група клиенти от Русия да заобиколи европейското законодателство, като конвертира парите им в златни кюлчета, за да помогне за укриването на реалното им благосъстояние. По този начин банката е осигурявала на клиентите си "анонимност".

Мащабният скандал с изпирането на пари продължава да показва на обществеността, че финансовите оператори използват всички видове методи, за да скрият дейността си. Количеството злато, което клонът е успял да прехвърли, е неизвестно, но вътрешните документи гласят, че „клиенти на местни клонове“ са използвали услугата заедно с други избрани клиенти.

Изследването отбелязва, че банката е получавала и добра комисиона за извършената услуга, възлизаща на 0,5% от стойността за по-големите сделки, докато при по-малките тя е достигала 4%. Интересното е, че Danske Bank в Естония не предлага официално услуги, свързани с благородни метали, а само плащания, откриване на обменни линии за търговия в чуждестранна валута и търговия с акции и облигации.

Докладът показва още, че изпраните средства от Естония постъпват от Русия, Латвия, Кипър, Великобритания, Китай, Швейцария и Турция. Естонският орган за финансов надзор подробно уточни, че банката управлявала средства за Владимир Путин, неговия братовчед Игор Путин и руската служба за сигурност (ФСБ). Тогава, на 25 септември 2019 г. Айвар Рехе, бивш изпълнителен директор на естонския клон между 2007 и 2015 г., се самоуби. През 2018 г. акциите на Danske Bank паднаха наполовина, а спекуланти смятат, че спадът им се дължи на скандала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във