Банкеръ Daily

Финансов дневник

Спасителният план за италианската банка Tercas е легален

Съдиите на ЕС решиха, че италианският план за спасяване на банката Tercas през 2014 г. е бил легален, съобщи Reuters. Те отмениха решението на Европейската комисия за отхвърляне на плана и принудиха Рим да възстанови финансовата помощ на заемодателя.

Решението на съдиите е удар за антитръстовите регулатори на ЕС и осигурява по-меко тълкуване на банковите правила на блока при боравене с банки в несъстоятелност.

Спасяването на банка Tercas, която бе продадена на Banca Popolare di Bari като част от плана, беше организирано от италианския фонд за гарантиране на влоговете Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi, който е частно лице. Комисията твърдеше, че фондът е действал нелегално от името на италианската държава като е наредил на Италия да вземе обратно около 300 милиона евро (340 милиона щатски долара) от средствата, считани за държавна помощ.

Общият съд на ЕС днес отхвърли това становище, подчертавайки в доклада, че Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi е действал самостоятелно, когато е приел мерките в полза на Tercas. „Общият съд отменя решението на Комисията, тъй като прави погрешното заключение, че мерките, предоставени на Tercas водят до използване на държавни ресурси и могат да бъдат приписани на държавата“, посочва съдът. 

Banca Tercas, известна преди като Cassa di Risparmio della Provincia di Teramo, е италианска спестовна банка със седалище в Терамо, Абруцо. На 1 януари 2011 г. банката придоби дял от банката Banca Caripe от Banco Popolare. Разширената банкова група се нарича още "Tercas Caripe". Въпреки това, Tercas е придобит от Banca Popolare di Bari през 2014 г. Организацията на банката, Fondazione Tercas, продължава да функционира като благотворителна организация и независима от Banca Popolare di Bari.

Facebook logo
Бъдете с нас и във