Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Спасители от дългове мамят през интернет

"Чуждестранен инвеститор изкупува български дружества с натрупани големи задължения към НАП, банки, юридически и физически лица. Гарантирано освобождаване от наказателна, имуществена и солидарна отговорност на собствениците и управителите на фирмите. Предпазване на максимална част от Вашите активи от действия на кредиторите. Пълна промяна на обстоятелствата (ново седалище, адрес за кореспонденция и т.н.), прехвърляне на собствеността на чуждестранно лице и назначаването за управител на чужд гражданин с нормален социален статус. Всичко това ще Ви защити в максимална степен и ще Ви избави от евентуални бъдещи усложнения."


Това е реална обява в интернет. Фирмата се казва "Спасение има", дала е телефон, имейл, има и уебсайт.


Обяви като тази са се нароили във виртуалното пространство. "БАНКЕРЪ" преброи няколко десетки.


Необичайната търговия на фирми с финансови задължения върви в интернет от началото на годината. Обяви в различните сайтове информират, че собствениците на дружества със задължения могат да се отърват от тях само като се обадят на номера от обявата.Добрите помощници на закъсалите фирмаджии обикновено са адвокатски къщи.


Ето съдържанието на друга обява: "Имаме възможността да съдействаме на фирми и търговски дружества, натрупали големи задължения към НАП, НОИ, лизингови компании, към доставчици, физически лица и други. Наше физическо или юридическо лице изкупува търговското дружество с всички активи, пасиви и задължения. Нас активи, ако има такива, не ни интересуват. При наличие на такива собственикът ги прехвърля на негово доверено физическо или юридическо лице."


Фирмите обикновено представят универсална услуга. Съдействат на фирми и дружества със задължения от всички региони на България и всички отраслови сектори. Повечето фирми са категорични, че процедурата е разрешена от Търговския закон. В цената са включени всички разходи по сделката - адвокатски хонорари, нотариални заверки, държавни такси и др.


Други пък откровено пишат: "ОСВОБОЖДАВАМЕ от ДЛЪЖНОСТ и СОЛИДАРНА ОТГОВОРНОСТ ЗА 1 ЧАС!" Ако сте в процедура на данъчна ревизия и сте на фаза ревизионен доклад или ревизионен акт, срещу фирмата има влезли в сила наказателни постановления или просто сте задлъжнели към доставчици или партньори - ЗАПОВЯДАЙТЕ ПРИ НАС, НЕ ОТЛАГАЙТЕ ЗАКОНОВОТО РЕШЕНИЕ на Вашия ПРОБЛЕМ !"


"БАНКЕРЪ" не се наема да коментира докъде процедурата е законна. Но се налага да посочим една схема, в която законната фаза е само в началото. ДДС-измамник, източил 1 млн. лв. от държавната хазна, може да се отърве от фирмата си примерно срещу 50 000 лева. След това купувачът, получил парите кеш или по банков път, препродава фирмата на някой клошар или на представител от малцинствата от село за 20-30 лв. и така само за няколко часа успява да спечели 50 бона, чисти и необлагаеми с данъци.


Репортер на вестника разговаря с няколко представители на такива фирми-спасителки. Всички бяха единодушни, че с нечестни сделки не се занимават. За да си направят самореклама, дори обясниха, че договорите се изпипват така, че старият собственик след продажбата на фирмата да бъде легитимен събирач на дългове към нея. "Ние нямаме претенция към никое от неговите взимания и той може да направи законовите постъпления, включително и да прибегне до съд, за да си ги събере", каза адвокат. При една средна събираемост от 40% старият собственик дори може да си върне парите, които е дал на купувача, за да вземе почти фалиралата му фирма, кълне се той.


Разбира се, дълбоко се съмняваме в пълната законност на целия процес. Но с финансите няма ситуации, при които всички да печелят.


Според запознати с Търговския закон обаче предлаганите оферти крият и рискове. Единият е, че в шестмесечен срок сред продажбата продавачът все още продължава да носи отговорността за нередности, свързани с дейността на фирмата, в това число и извършени данъчни престъпления като източване на ДДС.


 


 

Напълни се с псевдоадвокати

Помолихме известната столична адвокатка Валя Гигова, защитничка на Обединена българска банка в делата й срещу Васил Божков, да коментира случващото се. Тя реагира бурно на "тази поредна проява на безчестие"."Първо, прави впечатление, че става дума за рекламни карета. Според Закона за адвокатурата адвокатите нямат право на реклама. Други закони пък забраняват подвеждащата, нечестната реклама. Как така някой твърди, че може да освободи от длъжност и от отговорност за един час, след като всички знаем, че за да се отрази промяната в Търговския регистър, са нужни поне три дни? Но какво да се учудвам. Наскоро установихме някои "колеги", които ходят по съдилища без адвокатски карти. Самозванците участвали в дела, без на никой да му направи впечатление. Или срещу съответната сума.Липсата на морал няма как да се спре със закон. Не може законът да забрани безимотен да става собственик на фирма. Не може да има законови прегради неплатежоспособно и неграмотно лице да става собственик на фирма с дългове за стотици хиляди. Това би било дискриминация. И то се използва от адвокати и псевдоадвокати."Валя Гигова спомена, че практиката й в защита на ОББ е достатъчна, за да прецени крайно влошения морал на плащанията. "Вече има колеги, вероятно фокусници, които се рекламират, че могат да зануляват задължения към банки", разказва тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във